perjantai 3. heinäkuuta 2020

All That Jazz - Syke ei sammu (1979)

Ohjannut Bob Fosse
USA 1979, 123 min.
Draama, Musikaali
Pääosissa: Roy Scheider, Jessica Lange, Ann Reinking

It's showtime, folks!
Tanssija, ohjaaja ja koreografi Joe Gideon (Scheider) rakastaa intohimoisesti sekä ammattiaan että egoaan. Äärirajoilla työskentelyn ohella elämää rytmittävät naiset ja päihteet. Loppuunpalanut mies saa lopulta sydänkohtauksen ja joutuu sairaalaan, jossa käynnistyy kamppailu elämästä ja kuolemasta. Houraileva mies näkee uransa tähtihetket, kohtalokkaat kolhut ja viimeisen suuren show'n ─ muistojen valtatielle Joen johdattavat kaikki elämän tärkeät naiset.

Syke ei sammu on viihdeteollisuuden itsetutkiskelua, mutta samalla se on myös hyvin henkilökohtainen elokuva. Kertomus perustuu ohjaaja-koreografi Bob Fossen (1927─1987) omiin kokemuksiin 1970-luvun kiihkeimmistä työvuosista, jotka lopulta meinasivat viedä mieheltä hengen. Fossea tai hänen fiktiivistä versiotaan Joe Gideonia on osuvasti kuvailtu Broadwayn Felliniksi: selkein vertailukohde ja innoittaja elokuvalle on luomistyön tuskaan pureutuva (1963). Loppukarnevaalikin on fellinimäistä vapauttavaa iloa!

Erinomaisesti menestynyt Syke ei sammu oli aikanaan arvostelumenestys ja voitti lukuisia merkittäviä palkintoja. Yhdeksästä Oscar-ehdokkuudesta filmi voitti neljä ja lisäksi Cannesista irtosi Kultainen palmu. Houraileva ja lääkehuuruinen matka on rakennettu tasapainoisesti, ja Roy Scheider onnistuu loistavasti pääroolissaan hivenen epämiellyttävänä työnarkomaanina. Taitavasti käsikirjoitettu ja ohjattu teos ei ole aivan tyypillisintä Hollywood-hömppää, vaan eurooppalaisella traditiolla tehtyä, melko vakavaakin itsetutkiskelua kepeän viihdemaailman synkissä kulisseissa.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti