perjantai 17. heinäkuuta 2020

Monty Python's Life of Brian - Brianin elämä (1979)

Ohjannut Terry Jones
Iso-Britannia 1979, 94 min.
Komedia
Pääosissa: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin

Always look on the bright side of life...
Eletään edellisen vuosituhannen alkua, ja eräässä tallissa aivan Jeesus-vauvan naapurissa syntyy pieni Brian-poika (Chapman). Brian varttuu aikaansaavaksi nuoreksi mieheksi, joka ehtii monin tavoin vastustamaan roomalaisten invaasiota kotiseuduillaan. Hieman sattuman oikusta Brianista kuitenkin leivotaan messias, jota hurmioituneet kansanjoukot seuraavat Brianin ja tämän äidin jyrkistä vastalauseista huolimatta. Onko Brian todellisuudessa sittenkin vain hyvin, hyvin tuhma poika?

Monty Python -koomikkoryhmän tunnetuin filmi on herkullinen satiiri, joka ammentaa aineksiaan kristinuskon perinteistä ja Hollywoodin megaluokan elokuvaklassikoista. Brianin elämä ei kuitenkaan liiku vaan menneessä, vaan kätkee historialliseen hupailuunsa aimo annoksen aikalaisyhteiskunnan satiiria. Teräviä pilkkakirveitä viskotaan auliisti joka suuntaan, eivätkä anarkistiset koomikot säästä edes itseään naurunalaisiksi joutumiselta.

Ei liene yllätys, että räväkkä ja totaalisen estoton uskontoparodia ei ole koskaan naurattanut aivan kaikkia tahoja, ja ilmestyessään elokuva kiellettiin monissa maissa. Brianin elämää pidetään usein Monty Python -ryhmän eheimpänä filminä, joskin itse nautin ainakin naurujen puolesta hieman enemmän Monty Pythonin hullusta maailmasta (1975). Hulvaton tämäkin elokuva toki on, vaikka pari pientä vitsiä on ehtinyt vuosien saatossa vanhentuakin. Kokonaisuus toimii kuitenkin yhtä sujuvan näppärästi kuin entisaikainen junan vessa.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti