sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Stalker (1979)

Ohjannut Andrei Tarkovski
Neuvostoliitto 1979, 162 min.
Draama, Scifi
Pääosissa: Aleksandr Kaidanovski, Anatoliy Solonitsyn, Nikolay Grinko

The Zone wants to be respected.
Nuhjuisen kaupungin kuppilassa kolme miestä on aloittamassa vaarallisen matkan mystiselle Vyöhykkeelle. Miehistä kaksi, kirjailija (Solonitsyn) ja professori (Grinko), ovat ensikertalaisia, mutta heidän oppaanaan toimii Vyöhykkeen saloja kolunnut Stalker (Kaidanovski). Seurueen lopullisena päämääränä on löytää Huone, jossa toiveet käyvät todeksi. Stalkerin vankkumaton usko Vyöhykkeen ihmeisiin ajautuu konfliktiin rationaalisten, tieteen puolesta puhuvien vierailijoiden kanssa.

Arkadi ja Boris Strugatskin scifiromaaniin Stalker: Huviretki tienpientareelle (1972) pohjautuva elokuva on huomattavasti alkuperäisteostaan filosofisempi. Uskoa ja ihmisyyttä käsittelevässä teoksessa riittää pohdittavaa useammallekin kerralle, eikä ensinäkemältä pääse kuin raapaisemaan pintaa. Stalkerin outo ja vieras tunnelma luikertelee ihon alle jo alkutekstien aikana, ja varsin pian käy selväksi, ettei tämä matka päästä helpolla. Koska elokuva on hidastempoinen, sen tunnelmaan on vain maltettava uppoutua ilman häiriötekijöitä.

Eräs kiinnostava aspekti Stalkerissa on sen tapa leikitellä eri aikatasoilla: onko vyöhyke menneisyyden, tulevaisuuden vai pysähtyneisyyden maailma? Kaupunkikohtausten kuvaus muistuttaa hetkittäin mykkäelokuvaa, kun taas Vyöhykkeellä värit saavat loistaa; todellisuudet ovat erillisiä, mutta lopussa toisiinsa limittyviä. Elokuvaa katsoessakin aika hieman seisoo, sillä tarinan tempo tuntuu suorastaan laahaavalta. Yliluonnollinen tunnelma on näin saavutettu mestarillisesti perin yksinkertaisin keinoin. Huumaava, kiehtova ja haastava Stalker ei vielä aikanaan valloittanut neuvostosensuurin portinvartijoita, mutta maailmalla mainetta tuli. Tätä nykyä elokuva lukeutuu sekä Andrei Tarkovskin että neuvostoelokuvien tärkeimpiin teoksiin. Loputtomien tulkintojen ja ihmettelyn aiheiden unenomainen maailma on maineensa ansainnut.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti