perjantai 3. kesäkuuta 2022

Toukokuun elokuvat 2022

The Eyes of Tammy Faye
Ohjannut Michael Showalter
USA 2021, 126 min.
Biografia, Draama, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Jessica Chastain, Andrew Garfield




Tv-saarnaaja Tammy Fayen (Chastain) elämästä kertova biografia taituroi hyvin draaman ja farssin välillä. Lapsenuskoisen Tammyn ja hänen bisnesvaistoisemman miehensä Jim Bakkerin (Garfield) yhteiset vuodet veivät kaksikon suureen menestykseen, mutta lopulta koitti romahdus. Tarina jää hieman vaisuksi, vaikka se onkin taatusti ihmetyttävää "only in the USA" -tavaraa.

Pisteytys: 6/10

Queen & Slim
Ohjannut Melina Matsoukas
USA & Kanada 2019, 132 min.
Draama, Rikos, Romantiikka
Pääosissa: Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith




Queen & Slim on surullinen draama poliisiväkivallasta, rasismista ja vähän rakkaudestakin. Miehen (Kaluuya) ja naisen (Turner-Smith) ensitreffit johtavat yhteenottoon poliisin kanssa: tapahtumasta käynnistyy järjetön pakomatka ja yllättävä rakkaustarina. Utuinen tunnelma ja rauhallinen rytmi jättävät tilaa ajatuksille. Tyylikäs ja puhutteleva Queen & Slim on Melina Matsoukasin (1981─) ensimmäinen kokopitkä ohjaustyö. Matsoukasin aiempi kokemus musiikkivideoiden parissa näkyy elokuvan tyylissä.

Pisteytys: 8/10

Djúpið - Syvyys
Ohjannut Baltasar Kormákur
Islanti 2012, 95 min.
Draama, Toiminta
Pääosissa: Ólafur Darri Ólafsson, Joi Johannsson, Björn Thors



Islantilainen kalastusalus uppoaa talviseen mereen, mutta yksi mies selviää pulikoituaan tuntikausia hyisessä vedessä. Syvyys (engl. The Deep) on ihmeelliseen tositapahtumaan perustuva selviytymisdraama. On kiinnostavaa ja oivallista, ettei tarinan fokus ole vain haaksirikossa: mereen jääneiden tovereiden muisto ei lakkaa piinaamasta yksinäistä onnekasta, ja todellinen selviytyminen alkaa vasta pelastumisen jälkeen.

Pisteytys: 7/10

Dead Men Don't Wear Plaid - Kuollut mies ei palttoota kaipaa
Ohjannut Carl Reiner
USA 1982, 88 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Steve Martin, Rachel Ward, Carl Reiner



Film noir -parodiassa keitellään tuhtia jaavaa ja sivuroolien näyttelijät on leikattu mukaan vanhoista klassikkoelokuvista. Hupailun kohteena on myös film noireista tuttu naisia esineellistävä puheenparsi; välillä huumori onnistuu, mutta seksistisistä vitseistä monet ovat nykypäivänä jo auttamattoman latteita. Muilta osin tarina silti naurattaa edelleen melko makeasti. Tunnettu Hollywood-koomikko Carl Reiner (1922─2020) ohjasi ja käsikirjoitti elokuvan sekä näytteli yhden oivan roolinkin.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti