perjantai 17. kesäkuuta 2022

Deconstructing Harry ─ Harry pala palalta (1997)

Ohjannut Woody Allen
USA 1997, 96 min.
Komedia
Pääosissa: Woody Allen, Judy Davis, Julia Louis-Dreyfus

I'm a guy who can't function well in life but can in art.
 
Menestyskirjailija Harry Block (Allen) kärsii kirjoitusblokista. Terapeutit, prostituoidut ja lääkkeiden napsiminen eivät auta, eikä viimeisimmän romaanin jälkipyykki ainakaan helpota oloa. Harry on ammentanut teokseen niin paljon tapahtumia omasta elämästään, etteivät miehen tuttavat voi olla löytämättä tarinasta itseään. Vastuuttomana ja tyyten moraalittomana seksihulluna itseään pitävä Harry on kovaa kyytiä matkalla kohti helvetin alimpia kerroksia.

Komediaelokuva Harry pala palalta on taattua Woody Allenia. Ohjaaja esittää neuroottista pääroolia itse, samaan tapaan kuin esimerkiksi Annie Hallissa (1977) tai Manhattanissa (1979). Menneisyydestä lainattuja ovat myös Jean-Luc Godardin ajatuksia katkovat hyppyleikkaukset; moniin muihinkin ohjaajasuuruuksiin viitataan (tavallaan elokuva on komediaversio Ingmar Bergmanin Mansikkapaikasta, 1957). Elokuvahistorian lisäksi Harry pala palalta on piikikästä metakommentaaria ohjaajan omasta elämästä.
 
Hyvin rakennetussa elokuvassa on hauskat hetkensä ja toden sekä mielikuvituksen välillä loikitaan taidokkaasti. Sanan säilä viuhuu tutulla tahdilla ja sikäli elokuvasta irtoaa hupia toisellekin katselulle. Filmi ei silti tunnu omaperäisimmältä Allen-elokuvalta, ja 1001-listaltakin se on poistettu jo vuonna 2008. Ilmestyttyään Harry pala palalta ei ollut erityinen suurmenestys, mutta se sai ansaitusti ehdokkuuden käsikirjoitus-Oscariin. Allenin varmaotteisen työn ohella sivunäyttelijöitä on kehuttu: erityisesti Judy Davisin energinen rooli on loistava.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti