keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Lone Star (1996)

Ohjannut John Sayles
USA 1996, 135 min.
Draama, Mysteeri, Lännenelokuva, Rikos
Pääosissa: Chris Cooper, Elizabeth Peña, Kris Kristofferson

Well, I'm working on a few things.

Läheltä Meksikon rajaa löytyy sattumalta luuranko, seriffin tähti ja vapaamuurari-sormus. Teksasilaisen pikkukaupungin seriffi Sam Deeds (Cooper) päättelee jäännösten kuuluvan vuosikymmeniä sitten kadonneelle edeltäjälleen, vihatulle ja korruptoituneelle Charlie Wadelle (Kristofferson). Tapauksen tutkiminen vie Samin muidenkin haudattujen salaisuuksien äärelle, ja pienen rajakaupungin mysteerit paljastuvat yksi kerrallaan.

John Saylesin (1950─) käsikirjoittama ja ohjaama murhamysteeri punoo monimutkaisia juonia. Tarina on synkkä, humoristinen, parodisoiva ja herkullisen polveileva. Älykäs elokuva sai kriitikot puolelleen: Lone Star oli mainiosta kerronnastaan ehdolla käsikirjoitus-Oscariin, ja enimmäkseen juuri taidokkaan käsikirjoituksensa ansiosta filmi keräsi mukavan määrän menestystä muissakin palkintogaaloissa.

Oivasta suosiostaan huolimatta Lone Star ei ole laisinkaan valtavirtaelokuva, vaan pikemminkin rauhalliseen vähäeleisyyteen ja realismiin luottava indietuotos. Se ei silti tarkoita, etteikö filmissä olisi jännitettä ja toimintaakin. Sykettä pitävät yllä hämmästyttävän saumattomat leikkaukset, joiden avulla mennyt ja nykyhetki kurotaan kiinni toisiinsa. Tyylikäs neo-western pikkukaupungin taakoista, sukupolvien välisistä kuiluista, rasismista, maahanmuutosta ja ihmiselon salatuista puolista!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti