tiistai 18. elokuuta 2020

Ordinary People - Tavallisia ihmisiä (1980)

Ohjannut Robert Redford
USA 1980, 124 min.
Draama
Pääosissa: Timothy Hutton, Donald Sutherland, Mary Tyler, Judd Hirsch

Mothers don't hate their sons.
Teini-ikäinen Conrad Jarrett (Hutton) on vasta palannut kotiin psykiatrisesta sairaalasta. Isoveljensä tapaturmaisesta kuolemasta järkyttynyt Conrad yrittää jälleen saada elämän syrjästä kiinni, mutta kodin ilmapiiri tekee tunteiden käsittelystä vaikeaa. Etäiseksi jäävälle äidille (Tyler) on tärkeää pitää keskiluokkaisen perheen kulisseja yllä, ja isä (Sutherland) yrittää kömpelösti paikata äidin ja pojan välejä. Parhaan avun Conradille tarjoaa tunteiden näyttämistä opettava tohtori Berger (Hirsch).

Robert Redfordin ohjausdebyytti Tavallisia ihmisiä on tyylikäs ihmissuhdedraama, joka palkittiin parhaan elokuvan Oscarilla sekä kolmella muulla pystillä. Elokuva käsittelee ansiokkaasti keskiluokkaista kaksinaismoralismia ja mielenterveyden häiriöitä. Oivasti käsikirjoitettu kertomus alkaa tilanteesta, jossa akuutein kriisi on takana päin, mutta haava on avoin ja pahasti tulehtunut. Perhedynamiikka on järkkynyt lopullisesti ja erilaiset selviytymismekanismit ovat törmäyskurssilla.

Tavallisia ihmisiä antaa hahmojensa olla jääriä ja tottumustensa vankeja, mutta lopulta tilanteen on pakko laueta ja edessä on kasvun paikka. Toisistaan etääntyneiden perheenjäsenten kömpelön kommunikaation seuraaminen on herkkää ja tuskallista, mutta puhuttelevaa. Varsinkin Timothy Hutton tekee aidolta tuntuvan ja koskettavan roolityön, josta tuli ansaittu Oscar-voitto. Tavallisia ihmisiä muistuttaa, että tunteiden näyttäminen, aitous ja ennen kaikkea toisen ihmisen kuunteleminen pelastaisivat paljolta mielipahalta ja väärinkäsityksiltä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti