perjantai 15. lokakuuta 2021

8 x Halloween: osa III (Kauhujen linna, 1961)

It was only the wind, my dear.

Päivän kauhukatsaus on kurkistus klassisen salaperäiseen kartanoon, jota ovelat henget riivaavat. Tekstin myötä juhlistettakoot pääroolia näyttelevää, kunnia-Oscarillakin palkittua Deborah Kerriä (1921─2007), jonka syntymästä tuli syyskuun lopussa kuluneeksi 100 vuotta. Astukaamme peremmälle epäluulon esikartanoon, kynttilän väräjävässä valossa...
 
The Innocents - Kauhujen linna
Ohjannut Jack Clayton
Iso-Britannia 1961, 100 min.
Kauhu
Pääosissa: Deborah Kerr, Megs Jenkins, Martin Stephens, Pamela FranklinHenry Jamesin kauhukertomukseen The Turn of the Screw (1898) perustuva Kauhujen linna on klassisen kaunis goottilainen kummitustarina. Elokuva kertoo neiti Giddensistä (Kerr), joka ottaa vastaan ensimmäisen pestinsä kotiopettajattarena. Kahden orpolapsen kasvattaminen suuressa kartanossa vaikuttaa lapsirakkaan Giddensin unelmatyöltä, mutta kummat sattumat ajavat hänet mielipuolisuuden partaalle. Ovatko lapset riivattuja vai kuvitteleeko neiti Giddens kaiken?

Kauhujen linna on hyytävän tunnelmallinen kauhuklassikko. Avainasemassa on loistavasti toteutettu kuvaus, sillä laajoissa otoksissa on suuren kartanon kolkko tuntu ─ kätketyt salaisuudet vaanivat nurkan takana ja ruusupensaan kätköissä. Silmä hakee jatkuvasti kummituksia, mutta kovin suuria säpsäytyksiä ei ole luvassa. Kylmiä väreitä silti piisaa, sillä epäluulo on omiaan herättämään pelkoa.

Erinomaisesti menestynyt Kauhujen linna oli ehdolla Kultaisen palmun saajaksi ja on sittemmin päätynyt useille parhaiden kauhuelokuvien listoille. Hämyinen kartanomiljöö mystisine sattumineen tuo mieleen monta nimekästä kauhuteosta, joihin Kauhujen linna on antanut vaikutteita: The Others (2001), Yö kauhujen talossa (1963) ja tuoreimpana The Haunting of Hill House -sarja (2018) huokuvat samankaltaista tunnelmaa ja juonissakin on yhtäläisyyksiä. Vanhemmasta perinteestä lähin verrokki puolestaan on Alfred Hitchcockin Rebecca (1940). Vastaaviin kauhuelokuviin mieltyneet löytävät taatusti paikkansa Kauhujen linnan synkiltä käytäviltä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti