lauantai 2. lokakuuta 2021

Syyskuun elokuvat 2021

Shirley
Ohjannut Josephine Decker
USA 2020, 107 min.
Biografia, Draama, Mysteeri
Pääosissa: Elisabeth Moss, Odessa Young, Michael Stuhlbarg, Logan Lerman



Nuoripari asettuu asumaan erikoisen pariskunnan kotiin, jossa talon rouvan paranoia karkaa käsistä. Kauhukirjailija Shirley Jacksonin (Moss) mielenmaisemiin uppoutuva filmi on mukavan erilainen biografia, kirjailijaa kunnioittaen aika karmaisevakin. Nimiroolia näyttelevä Elisabeth Moss on loistava. Shirley tuntuu silti hieman hukkuvan teemojensa runsauteen ja kuvasto toistaa itseään.

Pisteytys: 7/10

Selvportrett - Self Portrait
Ohjannut Katja Høgset, Margreth Olin & Espen Wallin
Norja 2020, 80 min.
Dokumentti





Valokuvaaja Lene Marie Fossen (1986─2019) käsitteli henkeäsalpaavissa teoksissaan vaikeaa anoreksiaansa. Kuvissa on kärsimystä ja kauneutta, toivoa ja epätoivoa. Fossenin työskentelyä seuraava dokumentti avartaa syömishäiriötä sairastavan ajatusmaailmaa koskettavalla tavalla ja lisää ymmärrystä mielenterveyden häiriöistä ylipäätään.

Pisteytys: 8/10

Mulan
Ohjannut Niki Caro
USA & Hongkong 2020, 115 min.
Seikkailu, Toiminta, Sota, Draama
Pääosissa: Liu Yifei, Jason Scott Lee, Gong Li




Entisajan Kiinaan sijoittuvassa elokuvassa nuori Mulan (Yifei) tekeytyy mieheksi päästäkseen sotimaan. Mulan (1998) -animaation näytellyssä versiossa sävy on alkuperäistä dramaattisempi ja huumori on jätetty pois. Sinänsä on hyvä idea muokata uusinnasta oikeasti oma versionsa, mutta valitettavasti lopputulos on huono. Mulan on tylsä ja vaivaannuttava elokuva, jota eivät pelasta edes näyttävät taistelukohtaukset. Disneyn uusintafilmatisointi rahastaa kaiken lisäksi uiguurien kärsimyksen kustannuksella. Ärsyttää, että pitikin katsoa.

Pisteytys: 2/10

The Peanut Butter Falcon
Ohjannut Tyler Nilson & Michael Schwartz
USA 2019, 97 min.
Draama, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Zack Gottsagen, Shia LaBeouf, Dakota Johnson




Sympaattinen indie-elokuva kertoo down-mies Zakista (Gottsagen), jonka suurena unelmana on tulla showpainijaksi. Hoitolaitoksesta karannut Zak lyöttäytyy yhteen elämässään ajelehtivan Tylerin (LaBeouf) kanssa ja seikkailijat löytävät nopeasti yhteisen sävelen. Mukavan lämmin ystävyyskertomus ei onneksi missään vaiheessa muutu liian lällyksi, vaan pysyy rehellisenä alusta loppuun.

Pisteytys: 7/10

Free Solo
Ohjannut Jimmy Chin & Elizabet Chai Vasarhelyi
USA 2018, 100 min.
Dokumentti





Parhaan dokumentin Oscarilla palkittu Free Solo seuraa kiipeilijä Alex Honnoldia, joka saa adrenaliiniryöppyjä vasta ollessaan kuolemanvaarassa. Dokumentti taltioi Honnoldin yrityksen valloittaa lähes kilometrin korkeuteen kohoava El Capitanin kallio Yosemiten kansallispuistossa ─ ja tietenkin free solo -tyylillä eli ilman köysiä tai mitään muitakaan turvavarusteita. Jännitystä piisaa, mutta sen vastapainoksi mieli saa levätä upeissa erämaamaisemissa.

Pisteytys: 7/10

Kuun metsän Kaisa
Ohjannut Katja Gauriloff
Suomi 2016, 82 min.
Dokumentti




Katja Gauriloffin Jussi-palkittu dokumentti on maaginen sukellus kolttasaamelaisten elämään. Tarinan päähenkilö on ohjaajan isoisoäiti Kaisa, taitavana tarinankertojana tunnettu viisas ja leikkisä nainen. Kertojaäänenä toimii sveitsiläinen Robert Crottet, jonka ystävyys Kaisan kanssa syntyi jo 1930-luvulla. Henkilökuvan ohella dokumentti piirtää riipaisevan kuvan pohjoisen kolonisoinnista: Euroopan kuohunnassa eivät säästy edes pohjoisen syrjäiset kansat.

Pisteytys: 8/10

The Abyss - syvyys
Ohjannut James Cameron
USA 1989, 145/171 min.
Jännitys, Seikkailu, Mysteeri
Pääosissa: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn



The Abyss on Kolmannen asteen yhteys (1977) viritettynä Titanicin (1997) taajuuksille. Ydinaseita kuljettava sukellusvene uppoaa oudosti ja läheisen öljynporauslautan väki joutuu piinalliseksi äityviin pelastustehtäviin. Elokuvan juonessa on pienet hölmöytensä, mutta kokonaisuus on jännittävä ja lähes kolmetuntisen director's cutin jaksaa katsoa vaivatta. Oscar-palkitut erikoistehosteet ovat varsin onnistuneita, sillä ne näyttävät edelleen hienoilta.

Pisteytys: 7/10

Rock'y VI
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi 1986, 9 min.
Lyhytelokuva, Toiminta, Komedia
Pääosissa: Silu Seppälä, Sakari Kuosmanen




Aki Kaurismäen lyhytelokuvassa nyrkkeillään ja rokki soi. Kotimainen lyhäriklassikko kuvaa osuvasti kylmän sodan aikakautta, mutta ennen kaikkea filmi parodisoi Hollywood-leffaa Rocky IV (1985): tässäkin elokuvassa Rocky (Seppälä) saa vastaansa venäläisen karpaasin Igorin (Kuosmanen) ja lätty lätisee. Liekö leffa Rocky-elokuvien paras teos, vaikka ei viralliseen kaanoniin kuulukaan?

Pisteytys: 8/10

Melody Time - Säveltuokio
Ohjannut Clyde Geronimi, Wilfred Jackson & Jack Kinney
USA 1948, 75 min.
Animaatio, Musikaali, Komedia
Pääosissa: Dennis Day, Roy Rogers, Freddy Martin




Säveltuokio on lyhyistä musikaalitarinoista koostuva animaatio Fantasian (1940) hengessä. Pätkiä on laidasta laitaan aina kimalaisen riehakkaasta lennosta Aku Ankan sambakarnevaaliin (tuttua jo leffasta Kolme caballeroa, 1944). Yhdysvaltalaista perinnettä edustavat Pecos Billin ja Johnny Appleseedin legendat. Kokonaisuus on laadultaan samaa keskinkertaisuutta kuin muutkin 1940-luvun lyhärikoosteet.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti