maanantai 6. syyskuuta 2021

Batman (1989)

Ohjannut Tim Burton
USA & Iso-Britannia 1989, 126 min.
Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger

You ever dance with the devil in the pale moonlight?

Bob Kanen luoma sarjakuvahahmo Batman on seikkaillut valkokankaalla useiden eri sovitusten voimin. Camp-henkisten sydämiä lämmittää taatusti tv-sarjan pohjalta syntynyt trikoosankarikomedia Batman (1966). Jos kuitenkin kaipaa sarjakuvista tuttua vakavampaa tunnelmaa, on Tim Burtonin versio sovituksista onnistunein ja tasapainoisin. Batman taltioi taitavasti sarjakuvakerronnan tyylin ja tunnelman, Gotham Cityn ekspressionistisen synkkyyden ja viittasankarin traagisen mystisyyden.

Batman kertoo tutun tarinan miljonääri Bruce Waynesta (Keaton), joka taistelee öisin rikollisuutta vastaan lepakkomieheksi pukeutuneena. Töitä riittää, sillä Gotham Cityn rikollisuus on karannut käsistä ja uusi superrikollinen Jokeri (Nicholson) pistää ranttaliksi oikein kunnolla. Kaksoiselämään haastetta tuo romanssi kuvajournalisti Vicki Valen (Basinger) kanssa.
 
Valtavaan menestykseen noussut Batman oli vuoden 1989 katsotuimpia elokuvia. Synkkä viihdeleffa ei ole onnistunut vain hienon miljöönsä vuoksi, vaan myös tarina on toimivan napakka. Danny Elfmanin Grammy-palkittu score jää mieleen ja jylhää musiikkia täydentävät Princen loistavat lepakkotanssit. Koska Batman oli suuri menestys, jatko-osia osattiin odottaa. Michael Keatonin tähdittämä Batman paluu (1992) sijoittuu vielä Tim Burtonin taikamaailmaan, mutta sitä seuranneet, uusien tekijätiimien Batman Forever (1995) ja Batman ja Robin (1997) olisivat monien mielestä saaneet jäädä tekemättä.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti