lauantai 18. syyskuuta 2021

Dip huet seung hung ─ The Killer (1989)

Ohjannut John Woo
Hongkong 1989, 111 min.
Toiminta, Rikos, Draama
Pääosissa: Chow Yun-Fat, Danny Lee, Sally Yeh

Buddy, this ain't no kindergarten.

Salamurhaaja Ah Jong (Yun-Fat) suostuu vastaanottamaan uransa viimeisen keikan, sillä hän tarvitsee rahaa elämänsä ainoaan hyvään tekoon. Ah Jong tuntee syyllisyyttä aiheutettuaan ihailemansa kapakkalaulaja Jennyn (Yeh) sokaistumisen, ja kaivattujen rahojen on määrä mennä Jennyn silmäleikkaukseen. Harmi vain, ettei salamurhaajalla juuri ole luotettavia kollegoita ─ pian Ah Jongin kannoilla vaanii piinkova kyttä Lee Ying (Lee).

The Killer on tärähtävää toimintaa, loputonta luotien laulua ja vereen sekoittuvaa melankoliaa. Juoni on tarpeeksi yksinkertaistettu, mutta henkilötarinoissa on sopivasti syvyyttä. Nykynäkökulmasta Jennyn hahmosta tosin on tehty aika tuskastuttavan avuton myötäilijä, mutta ajan patina antakoot sen anteeksi. Eivät muutkaan sivuhahmot toisaalta niin mietittyjä ole, sillä näytelmän keskellä ovat viholliset, ystävät ja taistelutoverit Ah Jong sekä Lee Ying.

Kunniaa ja ystävyyttä käsittelevässä The Killerissä on juuri oikea annos draamaa, mutta pääpaino on näyttävässä toiminnassa. Taisteluiden koreografiat ovat uskomattoman taitavasti mietittyjä, eikä siksi ole ihmekään, että elokuva on toiminut merkittävänä vaikuttimena lukuisille muille toimintaelokuville. Elokuvan faniksi on tunnustautunut esimerkiksi Quentin Tarantino, jonka fanit nauttinevat The Killerin paukuttelusta taatusti. Elokuvan osakseen saama menestys toimi Hollywood-menolippuna sekä ohjaaja John Woolle (1946─) että päätähti Chow Yun-Fatille (1955─), vaikka The Killer on tainnut ainakin toistaiseksi jäädä molempien suurimmaksi mestariteokseksi.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti