tiistai 21. syyskuuta 2021

Pretty Woman (1990)

Ohjannut Garry Marshall
USA 1990, 119 min.
Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Julia Roberts, Richard Gere

I want the fairy tale.

Häikäilemätön bisnesmies Edward Lewis (Gere) törmää kohtalon oikusta prostituoituun Vivian Wardiin (Roberts). Uusi tuttavuus tuntuu niin raikkaalta tuulahdukselta, että Edward palkkaa Vivianin viikoksi seuralaisekseen erilaisiin liiketapahtumiin. Liikesuhteeksi määritelty kumppanuus muuttuu hiljalleen syvemmäksi ja rakastavaisten elämä on suurten muutosten edessä.

Pretty Woman on vanha kunnon tuhkimotarina ja melko yllätyksetön romanttinen komedia. Pieni ennalta-arvattavuus ei silti haittaa, sillä elokuvassa on omanlaistaan vetovoimaa ja pääparin välistä kemiaa. Naisvartaloita hivelevä miehinen katse tuntuu jo vanhanaikaiselta ja prostituutiosta jää turhan ruusuinen kuva, mutta hahmot ja tarina pelastavat paljon. Pretty Womanissa kyse on ennen kaikkea sadusta, joka ei onneksi etene ainoastaan rikkaan, vanhemman miehen ehdoilla. Vivianin hahmo on onnistuneen itsenäinen toimija, joka ei alistu mihin tahansa kohteluun.
 
Elokuvan ehdoton tähti on Viviania loistavasti tulkitseva Julia Roberts, jonka elokuvaura oli vasta aluillaan. Hollywoodin unelmamaailma otti Robertsin nopeasti syleilyynsä: ensimmäinen Oscar-ehdokkuus tärähti elokuvasta Teräskukat (1989) ja Pretty Womanin ansiosta Roberts oli ehdolla jälleen seuraavassa gaalassa. Voittoa ei vielä tullut, mutta ura urkeni. Pretty Woman oli jättimenestys, joka viimeistään teki nuoren taiturin maailmanlaajuisesti tunnetuksi. Ilmestymisvuotensa kolmanneksi katsotuimmaksi elokuvaksi kohonnut Pretty Woman ei aivan suotta ole muodostunut lajityyppinsä klassikoksi. Kepeä viihde puree edelleen.

Pisteytys 7/10

2 kommenttia:

  1. No nyt sinulla on ollut laatuelokuva katsottavana. Ei voi muuta sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että eipä olisi muuten tullut tätäkään katsottua. Odotukset olivat sen verran matalalla, että yllätys oli positiivinen. :D

      Poista