torstai 16. syyskuuta 2021

Hitlerjunge Salomon ─ Europa Europa (1990)

Ohjannut Agnieszka Holland
Saksa, Ranska & Puola 1990, 112 min.
Draama, Sota, Historia
Pääosissa: Marco Hofschneider, René Hofschneider, Julie Delpy

Are you really German?

Kristalliyö muuttaa juutalaisnuorukaisen elämän selviytymistaisteluksi. Solomon Perel (Hofschneider) löytää karmaisevan piilopaikan vihollisen silmien alta, sillä hän päätyy hitlerjugendin jäseneksi. Taustan salaaminen on vaikeaa ja kaikkein raastavinta on seurata, kuinka uskonveljiä teurastetaan. Elokuvan katsojaa kauhistuttaa sekin, että kertomus pohjautuu todellisen Solomon Perelin (1925) muistelmateokseen (1989). Mies itse tekee lyhyen cameoroolin aivan elokuvan lopussa.

Europa Europa kuvaa todenmukaisesti toisen maailmansodan kauhuja yhden nuoren miehenalun silmin. Välillä painajaismaiset tapahtumat muuttuvat absurdiksi uneksi, joiden musta huumori tuntuu pitävän päähenkilön jollain tapaa järjissään diktaattorit valssaavat ja pienet ihmiset kärsivät. Erinomaisen vastaanoton saanut selviytymistarina sai hyvin näkyvyyttä maailmalla. Suomessa elokuvaa tosin ei juuri olla esitetty, mikä on kiistämättä sääli.
 
Koskettava sotadraama on puolalaisohjaaja Agnieszka Hollandin (1948) tunnetuimpia teoksia. Holokausti, uskonto ja erilaiset väkevät poliittiset teemat toistuvat monissa muissakin Hollandin elokuvissa. Tässä teoksessa tuntuu olevan jotain henkilökohtaista, sillä Holland oli itsekin paennut sotaa kotimaastaan vain vuosikymmentä aiemmin. Europa Europan hyvä menestys avasi ohjaajalle tien Hollywoodiin, mutta tällä vuosituhannella Holland on palannut juurilleen Euroopan maaperälle.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti