sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Sex, Lies, and Videotape ─ Seksiä, valheita ja videonauhaa (1989)

Ohjannut Steven Soderbergh
USA 1989, 100 min.
Draama
Pääosissa: Andie MacDowell, James Spader, Peter Gallagher, Laura San Giacomo

Let's make a videotape.
 
Ann (MacDowell) ja John (Gallagher) riutuvat tympeältä tuntuvassa avioliitossa. Samalla kun Ann pui terapiassa inhoaan siskonsa Cynthian (San Giacomo) edustamaa räväkkää seksuaalisuutta kohtaan, John ja Cynthia tapaavat säännöllisten seksitreffien merkeissä. Ilmaa puhdistava myrsky on valmis alkamaan, kun Johnin vanha ystävä Graham (Spader) saapuu kaupunkiin ja tuo mukanaan erikoiset videonauhansa sekä vapauttavan todenpuhumisen lahjan.

Steven Soderberghin (1963─) esikoisohjauksessa on omaperäinen tuntu. Lähtökohdiltaan tavalliset hahmot ovat erikoisia persoonia, jotka muodostavat yllättävän kiinnostavan suhdesopan. Näyttelijöiden tulkinnoissa on välittömyyttä, aitoa läsnäoloa ja monia erilaisia puolia. Kolmekymppisten aikuisten ihmissuhteita käsittelevä elokuva ei ole muutenkaan tasapaksu valtavirran suhdedraama, vaan sävyltään tutkiskelevampi. Idea sinänsä on simppeli: monimutkaiset suhdekuviot muuttuvat yksinkertaisiksi, kun totuus valkenee ja salailu päättyy. Solmujen purkamisen jälkeen on taas hetken verran helpompi hengittää.

Seksiä, valheita ja videonauhaa on pienen budjetin independent-elokuva, joka menestyi ilmestyttyään verrattain erinomaisesti. Elokuva palkittiin muun muassa Kultaisella palmulla ja vasta 26-vuotiaasta Soderberghistä tuli kaikkien aikojen nuorin pystin saaja, ennätys on voimassa edelleen. Seksiä, valheita ja videonauhaa on raikas draama ihmissuhdekuvausten ystäville, mutta mielenkiintoista katsottavaa siksikin, että teoksella on ollut voimakas vaikutus indie-elokuvien nousuun ja suosioon 1990-luvulla.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti