tiistai 14. syyskuuta 2021

My Left Foot ─ Minun elämäni (1989)

Ohjannut Jim Sheridan
Irlanti & Iso-Britannia 1989, 103 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Hugh O'Conor, Brenda Fricker, Kristen Sheridan, Fiona Shaw

A broken body's nothing compared to a broken heart.

CP-vammainen Christy Brown (Day-Lewis/O'Conor) viettää lapsuutensa ja nuoruutensa köyhässä työläisperheessä. Kovan taistelun tuloksena Christy saa perheensä ymmärtämään, ettei hänen vammansa suinkaan tarkoita älyllistä vajavaisuutta. Sinnikäs nuorukainen opettelee käyttämään luomistyönsä välineenä vasenta jalkaansa, ainoaa käyttökelpoista raajaansa. Taide tuo Christylle kuuluisuutta ja vaurautta, mutta ei välttämättä onnea.

Tositapahtumiin perustuva Minun elämäni pohjautuu Christy Brownin omaelämäkerralliseen romaaniin Vasen jalkani (1954). Päähenkilö kuvataan taitavasti moniulotteisena persoonana, eikä vammaisen täydy sopeutua altavastaajan osaan pikemminkin muun maailman olisi sopeuduttava ja ymmärrettävä vammaisuutta paremmin. Daniel Day-Lewisin roolisuoritus on vaikea ja fyysisyydessään armoton, mutta taitava näyttelijä onnistui osassaan Oscarin ja Baftan arvoisesti. Christyn äitiä lämpimästi näyttelevä Brenda Fricker palkittiin myös sivuosastaan Oscarilla.

Minun elämäni sai koskettavan aiheensa ja onnistuneen käsittelytapansa ansiosta näkyvyyttä palkintogaaloissa, ylistystä kriitikoilta ja moninkertaiset lipputulot budjettiinsa nähden. Kehutut näyttelijät ovat elokuvan kantava voima, mutta kerrontakin on mukavan tasapainoista ja aitoa, jos nyt välillä hieman kömpelöäkin. Christy Brownin tarinassa on ikävää potentiaalia muuttua liian pinnalliseksi kyyneltentiristykseksi ja yksioikoiseksi vaikeuksista voittoon -kerronnaksi (vrt. Kaiken teoria, 2014), mutta elokuva pysyy onneksi rehellisellä tiellä.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti