keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Hereditary - Pahan perintö (2018)

Ohjannut Ari Aster
USA 2018, 127 min.
Kauhu, Draama, Mysteeri
Pääosissa: Toni Collette, Milly Shapiro, Alex Wolff, Gabriel Byrne

Is there something on your mind?
 
Kaksi peräkkäistä kuolintapausta on liikaa mille tahansa perheelle. Grahamin perheen tapauksessa karmeiden menetysten takaa kuitenkin paljastuu outoja salaisuuksia, jotka vaikuttavat liian kieroutuneilta ollakseen totta. Perheen äiti Annie (Collette) uppoutuu tutkimaan yliluonnollisia jälkiä, vaikka muu perhe kärsii. Ari Asterin (s. 1986) esikoisohjaus kierrättää kauhukonventoita ja luo niistä riemastuttavalla tavalla jotain aivan uutta.

Hereditary ei turhia selittele, mutta varsinkin toisella katselukerralla noituusriittien salat käyvät ilmi ja kaoottinen loppu selittyy helpommin. Toisaalta elokuva tarjoaa yliluonnollisille tapahtumille muitakin selitysmalleja: onko kyseessä mielenterveyden horjuminen, liiallinen päihteidenkäyttö vai pelkkä kuvitteellinen miniatyyrileikki? Mukana on hienoinen mustan huumorin vivahde, joka toimii eritoten kauhukliseitä hentoisesti toisintavissa kohtauksissa. Ahdistava tunnelma säilyy silti kautta linjan.

Katsoin Hereditaryn ensi kerran aivan tuoreeltaan (ks. teksti täältä), kun filmiä ei vielä oltu lisätty 1001-listalle. Ensikatselu miellytti, mutta vielä enemmän hämmensi. Tällä kertaa viihdyin mainiosti ─ tälle filmille kannattaa näemmä antaa hieman aikaa ja pari katselukertaa. Erinomaisen tarinan lisäksi varsinkin Toni Colletten roolisuoritus romahtavana perheenäitinä on loistava. Kriitikot ovat jo ehtineet tituleerata filmin ja Asterin uuden ajan kauhun airueiksi, vaikka toistaiseksi esikoisfilmi saattaakin olla uran paras tähän saakka. Monet ovat riemuinneet folkpastissi Midsommarista (2019), mutta viimeisin ohjaus Beau is Afraid (2023) on herättänyt ylistyksen lisäksi myös häkellystä. Seuraava elokuva on jo työn alla, mutta vielä visusti salattu sisällöltään.
 
Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti