lauantai 13. heinäkuuta 2024

Los olvidados - säälikää heitä (1950)

Ohjannut Luis Buñuel
Meksiko 1950, 80 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Alfonso Mejía, Roberto Cobo, Estela Inda

I hope they'll kill every one of them before they born!

Méxicon slummeissa lorvitaan, työskennellään ja kaivataan alati jotain parempaa. Nuori Pedro (Mejía) kaipaisi vain äitinsä rakkautta ja hyväksyntää, mutta päätyy jatkuvasti ongelmiin. Muutamaa vuotta vanhempi nuorukainen Jaibo (Cobo) sysää Pedron valheiden kierteeseen, josta ei lopulta ole paluuta. Katkeruus ja epäluulo ovat slummin asukkaiden tutuimpia tunteita, joista Pedrokaan ei voi vapautua.

Luis Buñuelin draama kaltoinkohdelluista nuorukaisista on riipivän realistinen. Ohjaaja tunnetaan surrealismistaan, eikä tässäkään elokuvassa jäädä täysin siitä paitsi. Yhdessä upeassa unikohtauksessa paljastuvat Pedron suurimmat toiveet ja pelot, joista kummastakaan hän ei pääse eroon. Los olvidados (engl. The Young and  the Damned) alleviivaa sitä, että köyhyydessä ponnistelu johtaa rakkauden puutteeseen, julmuuteen ja rikoskierteeseen. Siten on mahdollista ymmärtää jopa Jaiboa, joka muuten on piinallisen ilkeä antagonistihahmo. Silti hänkin on olosuhteiden uhri.

Los olvidados sai ensi alkuun kehnon vastaanoton Meksikossa, jossa elokuvan yhteiskuntakritiikki koettiin liian osoittelevana. Cannesissa filmiä jo ylistettiin ja sittemmin filmi on muotoutunut arvostetuksi klassikoksi, joka löytyy useilta elokuvien mestariteokset -listoilta. Los Olvidadosin vaikutus näkyy esimerkiksi brasilialaisessa slummielokuvassa City of God (2002), jossa tutkitaan niin ikään rikoskierteeseen ajautumista ja huono-osaisuutta. Väkevä, raadollisen surullinen ja silti hetkittäin kaunis Los olvidados koskettaa edelleen.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti