sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

The Act of Killing - He tappoivat öisin (2012)

Ohjannut Joshua Oppenheimer
Iso-Britannia, Tanska & Norja 2012, 167 min.
Dokumentti, Historia, Biografia

Did the people I tortured feel the way I do here?
 
Seitsemänkymppinen Anwar Congo on arvostettu gangsteri, jonka kontolla on satojen ihmisten väkivaltainen surmaaminen. Silti Congoa ja hänen kaltaisiaan juhlitaan Indonesiassa kansallissankareina, jotka 1960-luvulla nitistivät maassa orastavan kommunismin. Joshua Oppenheimerin (s. 1974) dokumentissa Congo muistelee menneisyyttään ja osallistuu elokuvantekoon, jossa hän näyttelee itseään ja myös entisiä uhrejaan.
 
He tappoivat öisin kuvaa ällistyttävällä tavalla pahuuden arkisuutta. Tavalliset, lupsakan oloiset miehet muistelevat entisiä hirmutekojaan naureskellen kuin mitä tahansa nuoruuden hurvittelua. Surmien dramatisointi kuitenkin vähitellen herättää sielussa uinuvan tuskan, vaikka pidätelty katumus ei pääsekään täysin valloilleen. Samalla filmi sivuaa maassa rehottavaa korruptiota ja menneisyyden raskaita painolasteja. Aihe on kiinnostava, mutta elokuva on turhan hidastempoinen ja jankkaava ─ kenties lyhennetty versio (122 min.) on terävämpi.

Kyseenalaisesta käsittelytavastaan huolimatta He tappoivat öisin on ollut arvostelumenestys. Dokkari-Baftalla palkittu elokuva oli myös ehdolla parhaan dokumentin Oscarin saajaksi. Elokuva on tehty taitavasti, sillä se ei retostele gangstereiden "urotöillä", vaikka antaakin heille valokeilan. Spottivalo kuitenkin tutkii, paljastaa ja lisää ymmärrystä. Elokuva sai pian jatkoa: Indonesian massamurhia eri näkökulmasta tutkiva The Look of Silence (2014) oli niin ikään arvostelumenestys.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti