keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Roma (2018)

Ohjannut Alfonso Cuarón
Meksiko & USA 2018, 135 min.
Draama
Pääosissa: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira
 
Why is Cleo crying?

Nuori kotiapulainen Cleo (Aparicio) työskentelee keskiluokkaisen méxicolaisperheen taloudessa. Eletään 1970-luvun alkua ja maassa mellakoidaan. Kodin seinien sisällä on silti turvallista, eikä perhe hylkää Cleoa edes tämän tultua raskaaksi ja lapsen isän lähdettyä lätkimään. Kaunis ja haikea Roma seuraa Cleon elämää noin vuoden ajan. Arjen taustalla välähtelee polarisoitunut maa, mutta keskipisteenä on kuitenkin Cleo ja monet muut hänen kaltaisensa naiset.
 
Roma kuvaa kahden kerroksen väkeä toisiinsa kietoutuneina. Elokuvan aihepiiri ja tarina kumpuavat Alfonso Cuarónin omista nuoruuskokemuksista. Siksi kerronnassa on väkevä muiston tuntu, hetkellisyyden tarkka kuvaus. Tarina on hidas ja rauhallinen, mutta välillä kouraiseva. Rytmikin tuntuu realistiselta, eletyltä elämältä. Kuvaus on upeaa ja Roma ansaitsisi tulla nähdyksi valkokankaalta, vaikka elokuva onkin saanut näkyvyyttä lähinnä Netflixissä ─ siinäpä vasta aikamme kuvaa.

Erinomaisen vastaanoton saanut Roma on saanut useita parhaan elokuvan tunnustuksia kuten Venetsian Kultaisen leijonan. Oscar-gaalassa filmi palkittiin ansaitusti muun muassa kuvauksestaan. Koskettava draamaelokuva on kannuksensa ansainnut, sillä sen kerronta on kaunista ja ajatonta. Perheen merkitys ja muodostuminen ovat aiheita, jotka koskettavat yli ajan ja kulttuurierojen. Samoin yhteiskuntaluokkien välinen kuilu tuntuu teemana alati ajankohtaiselta.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti