sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

The Look of Silence (2014)

Ohjannut Joshua Oppenheimer
Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Indonesia, Israel, Alankomaat, Norja, Iso-Britannia & USA 2014, 103 min.
Dokumentti, Historia
 
Human blood is salty and sweet.
 
Joshua Oppenheimerin dokumentti käsittelee Indonesian joukkomurhien (1965─1966) raskasta perintöä. Elokuva on temaattista jatkoa Oppenheimerin edellisdokumentille He tappoivat öisin (2012), jossa entiset murhaajat muistelevat surmatöitään ylpeillen. Tässä elokuvassa kuva tarkentuu keski-ikäiseen mieheen, Adi Rukuniin, jonka veli sai joukkolahtauksessa surmansa. Rukun kohtaa murhiin osallistuneita sekä heidän perheitään. Menneisyyden tekojen taakka on raskas kaikille.

The Look of Silence on edeltäjäänsä napakampi ja selkeämpi, ja sen voi katsoa aivan täysin omana teoksenaan. Toki filmi syvenee, jos katsoo teosparin molemmat osat. Dokumentti käsittelee taitavasti lähihistorian vaiettuja tekoja ja vaikeita tunteita, joiden purkautumista on riipaisevaa seurata. Menneisyyden kipeät haavat on kuitenkin paras aukaista, jotta seuraavilla sukupolvilla olisi helpompaa. Monien vuosikymmenten takaiset teot kuitenkin luovat edelleen pelkoa. Siitä kertoo sekin, että molempien Oppenheimerin dokumenttien tekijöissä on monia henkilöitä, jotka eivät ole halunneet nimeään julkisuuteen. Valta on edelleen heillä, jotka katsovat surmatyöt oikeutetuiksi.

Kansainvälisenä yhteistyönä tuotettu elokuva on saanut suosiota maailmanlaajuisesti ja elokuva oli ehdolla muun muassa parhaan dokumentin Oscarin saajaksi. Kansanmurha-aihio on valitettavasti edelleen ajankohtainen teema, samoin menneisyyden hirmutekojen vähättely. Kahden Indonesia-dokumentin jälkeen Joshua Oppenheimerilta ei ole tullut uusia elokuvia, mutta tiettävästi seuraava filmi on aivan toista lajia ─ maailmanloppumusikaali The End saanee ensi-iltansa vuonna 2024. Kenties siinäkin käsitellään kriisien herättämiä vaikeita tunteita ja ylisukupolvisia traumoja.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti