sunnuntai 4. elokuuta 2024

Heinäkuun elokuvat 2024

NYAD
Ohjannut Jimmy Chin & Elizabeth Chai Vasarhelyi
USA 2023, 121 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Annette Bening, Jodie Foster
 
 
 
Entinen maratonuimari Diana Nyad (Bening) päättää kuusikymppisenä toteuttaa vanhan haaveensa ja pulikoida Kuubasta Floridaan. Draaman kaari on melko ennalta-arvattava, mutta tosipohjainen tarina on silti kiinnostava. Kerrontaa kannattelevat päänäyttelijät Annette Bening ja Jodie Foster, jotka nappasivat rooleillaan Oscar-ehdokkuudet. Elokuvan ohjaajien aiempaan tuotantoon lukeutuu dokumentti Free Solo (2018), joka sekin käsittelee erikoislaatuista urheilijaa.

Pisteytys: 6/10
 
Muumi ja punainen pyrstötähti
Ohjannut Maria Lindberg
Suomi, Iso-Britannia & Puola 2010, 75 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Jasper Pääkkönen, Taneli Mäkelä, Ilpo Mikkonen
 
 
 
 
Pyrstötähti kuumottaa Muumilaaksoa, joten Muumipeikko (Pääkkönen) ystävineen lähtee etsimään vastauksia tähtitornista. Nostalgiselta tuntuva nukkeanimaatio perustuu Tove Janssonin samannimiseen klassikkokirjaan (1946). Animaatio pohjautuu lisäksi puolalaiseen Muumien maailma -sarjaan (1977─1982), jonka herttainen ilme toimii upeasti modernissakin toteutuksessa. Turvallinen seikkailu huokuu muumikirjojen lempeää tunnelmaa. Samaan Muumi-elokuvien sarjaan kuuluvat Muumi ja vaarallinen juhannus (2008), Muumien taikatalvi (2017) sekä Muumipapan urotyöt (2021).

Pisteytys: 8/10
 
My Summer of Love - Rakkauteni kesä
Ohjannut Pawel Pawlikowski
Iso-Britannia 2004, 86 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Natalie Press, Emily Blunt, Paddy Considine
 
 
 
 
Kaksi nuorta naista kokee kesäromanssin, jonka tuoma todellisuuspako kuitenkin tulee päätökseensä kun syksy lähestyy. Tarina kuvaa oman itsensä etsimistä ja brittiläistyyliin kerronnassa sivutaan myös luokkaeroja. Rakkauteni kesä ei ole aivan niin mieleenjäävä draama kuin ohjaaja Pawel Pawlikowskin myöhemmät, nimekkäämmät filmit Ida (2013) ja Cold War (2018).
 
Pisteytys: 6/10
 
The Fugitive - Takaa-ajettu
Ohjannut Andrew Davis
USA 1993, 130 min.
Toiminta, Rikos
Pääosissa: Harrison Ford, Tommy Lee Jones
 
 
 
Tohtori Richard Kimblen (Ford) arki arvostettuna lääkärinä katkeaa, kun häntä syytetään oman vaimonsa murhasta. Kimble pakenee kahleista ja päättää etsiä oikean murhaajan. Pitkä ja hikinen takaa-ajo on täynnä tiukkoja tilanteita ja jännitys säilyy loppuun saakka. Erinomaisesti menestyneen elokuvan tarina jatkuu löyhästi filmissä Takaa-ajajat (1998), tosin ilman Harrison Fordia. Takaa-ajojännäristä on myös tehty pöhkö parodiaversio Takaa haettu (1998).

Pisteytys: 8/10
 
Watership Down - Ruohometsän kansa
Ohjannut Martin Rosen & John Hubley
Iso-Britannia 1978, 91 min.
Animaatio, Draama, Seikkailu
Pääosissa: John Hurt, Richard Briers, Ralph Richardson
 
 
 
Richard Adamsin samannimiseen romaaniin (1972) perustuva animaatio kertoo kanien vaarallisesta seikkailusta halki englantilaisen maaseudun. Animaatio on sievää, vaikka tarina on verinen. Ei mikään ihme, että moni nuori katsoja on menettänyt filmin äärellä yöunensa! Minua hermostutti lähinnä se, ettei dvd tarjonnut muuta kuin laimeaa, dubattua versiota, joka söi hieman katselunautintoa.
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti