sunnuntai 11. elokuuta 2024

Sorry to Bother You (2018)

Ohjannut Boots Riley
USA 2018, 112 min.
Komedia, Scifi, Draama
Pääosissa: LaKeith Stanfield, Tessa Thompson, Steven Yeun
 
I just really, really need a job.

Tyhjätasku Cassius Green (Stanfield) asuu setänsä autotallissa ja yrittää tienata vuokrarahoja puhelinmyyjänä. Yllättäen Cassius kehittyy mestarimyyjäksi, joka ylenee firmassa yhä arveluttavampiin myyntitehtäviin. Puntarissa painavat ystävien lakkoaikeet, firman epäeettiset bisnekset ─ ja toisaalta raha, elintason nousu ja egoa hivelevä menestys.

Kapitalismikriittinen scifikomedia repii räävitöntä huumoria rahanahneista bisneshirmuista ja siitä, miten kukaan ei välitä. Lakot kaikuvat kuuroille korville ja vain television aivottomat viihdeohjelmat villitsevät kansaa. Kritiikki kärjistyy lopulta melkoiseksi scifi-hullutteluksi. Vaikka kierrokset kasvavat riemukkaalla tavalla, kokonaisuutena elokuva on välillä turhankin hidastempoinen ja jankkaava.

Boots Rileyn (s. 1971) esikoisohjaus ja samalla ensimmäinen käsikirjoitustyö on kärkäs ja yllättävä, sekä monin paikoin aidosti hauska kaikessa absurdiudessaan. Sorry to Bother You kohosi kotimaassaan arvostelumenestykseksi, vaikka valtavaa hittiä tai pystimagneettia filmistä ei tullutkaan. Nyt on joka tapauksessa kiinnostavaa odottaa, millainen tulee olemaan Rileyn seuraava, jo työn alla oleva elokuva.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti