perjantai 30. elokuuta 2024

Saint Maud (2019)

Ohjannut Rose Glass
Iso-Britannia 2019, 84 min.
Draama, Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Morfydd Clark, Jennifer Ehle

Never waste your pain.

Kiihkeän uskonnollinen Maud (Clark) aloittaa uuden työn kuolemansairaan naisen (Ehle) hoitajana. Potilaan paheellinen elämä saa Maudin ryhtymään päättäväiseen käännytystyöhön, mutta viimeisistä maallisen elämän iloista nauttiva nainen ei ota hengellistä apua vastaan. Maudin jumalasuhde kuitenkin on pelottavan intohimoinen ja muuttuu yhä piinaavammaksi.

Saint Maud tutkii mielenterveyden horjumista ja traumaattisen menneisyyden käsittelyä. Elokuvan kauhu ei varsinaisesti ole yliluonnollista, mutta silti mystinen pahuus kihisee sakeana ilmassa. Hienoisia yliluonnollisia elementtejä kyllä ilmenee ─ mutta ovatko ne todellisia vai kuviteltuja? Kiehtovaa on sekin, että pahuus laskeutuu ihmisten keskuuteen toisesta suunnasta kuin yleensä.
 
Ohjaaja-käsikirjoittaja Rose Glassin (s. 1990) esikoinen on saanut kriitikot puolelleen, ja niinpä Glassin seuraava elokuva Love Lies Bleeding (2024) sai taakseen jo hieman suuremman budjetin. Tasapainoisen Saint Maudin onnistumisiin lukeutuu myös pääroolia näyttelevä Morfydd Clark (s. 1989), joka osaa välittää taidokkaan hienovaraisesti Maudin syvää hurmosta ja ahdinkoa. Maudin hahmosta on kyllä tasapaino kaukana, mutta elokuvassa kaikki on kohdillaan. Silti odotushorisontissa siintävät kutkutukset eivät aivan saa täyttymystään. Lupaava debyyttielokuva joka tapauksessa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti