sunnuntai 18. elokuuta 2024

Capernaum ─ Kapernaum - kaaoksen lapset (2018)

Ohjannut Nadine Labaki
Libanon 2018, 126 min.
Draama
Pääosissa: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole

Life is the biggest injustice.

Beirutin kaduilla varttunut Zain (Al Rafeea) on 12-vuotias syvämietteinen poika. Hän on joutunut viideksi vuodeksi vankilaan puukotettuaan erästä miestä ja sellissä viruessaan hän on päättänyt haastaa vanhempansa oikeuteen. Millä oikeudella he ovat tehneet hänet tällaiseen maailmaan, eivätkä pidä hänestä huolta? Takaumien kautta kerrotaan Zainin tarina, joka johtaa kurjasta kodista ankaraan katuelämään. Satunnaiset ihmiskohtaamiset pitävät yllä toivoa ja epätoivoa.

Katulasten kovat kohtalot koskettavat, sillä niitä on kuvattu hätkähdyttävän aidosti. Amatöörinäyttelijöillä on puheenpartta myöten kokemusta katuoloista: päänäyttelijä Zain al Rafeea oli vielä elokuvan tekoaikaan katulapsi. Näyttelijäntyö on upeaa ja varsinkin lasten väliset suhteet on saatu tuntumaan realistisilta. Ainoa hiertävä ryppy elokuvassa on epäuskottava oikeusprosessi, joka asettaa Zainin suuhun korkealentoisen käsikirjoitettua puhetta. Tarinaan meinaa ujuttautua teennäinen maku, mutta onneksi fokus pysyy pitkälti takaumakerronnassa. Toisaalta kun kyse on fiktiosta, on siinä mahdollisuus myös kuvitella asioiden menevän toisin kuin todellisuudessa.

Kapernaum - kaaoksen lapset kohosi menestykseen maailmalla ja se oli ehdolla muun muassa Kultaiseen palmuun ja parhaan vieraskielisen elokuvan Oscariin. Elokuva on siten yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä arabifilmejä ja samalla maailmanlaajuisesti tunnetuimpia Libanonissa tehtyjä elokuvia. Nadine Labakin (s. 1974) ohjaama ja käsikirjoittama teos herättää mielenkiinnon Labakin muutakin tuotantoa kohtaan. Esimerkiksi sotien ja levottomuuksien riipimän kylän naisiin keskittyvä Where Do We Go Now? (2007) vaikuttaa kiinnostavalta tutustumiskohteelta.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti