perjantai 9. elokuuta 2024

Ugetsu - kalpean kuun tarinoita (1953)

Ohjannut Kenji Mizoguchi
Japani 1953, 96 min.
Draama, Fantasia
Pääosissa: Masayuki Mori, Eitarô Ozawa, Machiko Kyô
 
Success always comes at a price.

Ugetsu - kalpean kuun tarinoita sijoittuu 1500-luvun Japaniin, jossa riehuu sota. Savenvalaja Genjuro (Mori) ja hänen lankonsa Tobei (Ozawa) lähtevät rosvoja uhmaten myymään Genjuron ruukkuja kotikylää kauemmas. Ahneuden sokaisemat miehet ajautuvat umpikujaan: aaveprinsessa Lady Wasaka (Kyô) viettelee Genjuron ja Tobei hankkii kyseenalaista kunniaa varastetussa haarniskassa ─ molempien miesten vaimot joutuvat maksamaan puolisoidensa erheistä kalliin hinnan.

Kenji Mizoguchin nimekäs mestariteos kuvaa kaoottista, sotaan langennutta maata rehellisesti ja silti kauniisti. Tarina vertautuu sodanjälkeiseen Japaniin 1950-luvulla, jossa moni elämä oli muuttunut peruuttamattomalla tavalla. Sotaan lähdetään innolla, mutta siitä maksetaan lopulta liian kova hinta. Onnenetsijöiden väistämätön ahdinko koskettaa, sillä suurten rikkauksien sijaan käsiin jää vain kasa tuhkaa. Surumielisyydestä huolimatta Ugetsu on viehättävää katsottavaa. Miljöö on viehättävän autenttinen ja fyysinen näyttelijäntyö täydentää kaunista kuvakerrontaa.

Venetsian hopealeijonalla palkittu Ugetsu menestyi näyttävästi maailmalla, ja se oli myös ehdolla puvustus-Oscarin saajaksi. Voitot ovat kuitenkin vielä melko vaatimattomia elokuvan myöhempään maineeseen nähden, onhan se ohjaajansa kärkiteoksia ja ylipäätään japanilaiselokuvan kultakauden tähtihetkiä. Moni myöhempi ohjaaja (mm. Martin Scorsese ja Andrei Tarkovski) on nimennyt Ugetsun yhdeksi suosikkiteoksistaan. Elokuvan kova maine on helppo ymmärtää, niin vaivattoman kauniisti se onnistuu kertomaan pohjimmiltaan lohduttoman surullisen tarinan elämän armottomuudesta.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti