keskiviikko 14. elokuuta 2024

Vice - vallan oikeat kasvot (2018)

Ohjannut Adam McKay
USA 2018, 132 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell

Beware the quiet man.

Republikaanipoliitikko ja liikemies Dick Cheney toimi George W. Bushin varapresidenttinä halki 2000-luvun. Cheneyn on sittemmin arvioitu olleen kaikkien aikojen vaikutusvaltaisin Yhdysvaltain varapresidentti, sillä hän otti kulisseissa ohjat vakaasti käsiinsä ja vaikutti voimakkaasti Irakin sodan syttymiseen. Vice - vallan oikeat kasvot tutkii Cheneyn (Bale) nousua seremonialliselta vaikuttavaan virkaan, jossa hän kuitenkin pääsee tyydyttämään vallanhalunsa.

Vice on tyylillisesti hyvin samankaltainen elokuva kuin Adam McKayn edellisfilmi Big Short (2015). Kerronta on vauhdikasta, mukaan on leikattu uutiskuvia, ripoteltu huumoria ja lisätty erikoinen kertojaääni. Siinä mielessä tyyli toimii, että kärryillä on helppo pysyä, mutta ohjaajan visio valahtaa sekavaksi. Näkökulma päähenkilöönkin on kahtalainen, kunnioittava ja kriittinen. Sikäli elokuvaa toki on helppo lähestyä eri positioista käsin, mutta poukkoilevuus häiritsee monessa suhteessa.

Oikeastaan kiinnostavinta Vicen tarinassa ei niinkään ole juuri Cheney, vaan kulisseissa myrkyllisesti kuhisevat valtapelit. Siksi on harmi, ettei tätä teemaa oikein saada kunnolla esille. Henkilökuvan tähtenä murisee Christian Bale Batman-äänellään ─ ihan vakuuttavasti toki, ja Bale sai jopa osastaan Oscar-ehdokkuuden. Kokonaisesta kahdeksasta Oscar-ehdokkuudesta voitto tuli ansaituimmasta kategoriasta, maskeerauksesta.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti