lauantai 28. elokuuta 2021

Who Framed Roger Rabbit ─ Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (1988)

Ohjannut Robert Zemeckis
USA, Iso-Britannia, Ranska & Länsi-Saksa 1988, 104 min.
Komedia, Rikos, Animaatio
Pääosissa: Bob Hoskins, Charles Fleischer, Christopher Lloyd, Joanna Cassidy
 
P-p-please, Eddie!
 
Eletään vuotta 1947 Los Angelesissa, jossa piirroshahmot ovat muuttuneet todeksi. Yksityisetsivä Eddie Valiant (Hoskins) loi aiemmin uraa piirrettyjen sankareiden parissa, mutta veljen kuolema ajoi Eddien ryyppäämään täyspäiväisesti. Vastahakoisesti Eddie joutuu palaamaan töihin, kun suosittu piirroshahmo Roger Rabbit (Fleischer) lavastetaan syylliseksi Piirrokselan kaupungin omistajan murhasta. Millaista roolia jutussa näyttelee Rogerin hemaiseva vaimo Jessica (Cassidy), entäpä rikollisia piirroshahmoja julmasti teloittava tuomari Tuho (Lloyd)?

Piirroshahmojen ja live-actionin hilpeän sekopäinen yhdistelmä on vanhan kunnon film noirin ja saman aikakauden hittianimaatioiden omalaatuinen liitto. Sivuhahmoina vilahtelevat monet tutut piirrossankarit Aku Ankasta Repe Sorsaan. Oikeat näyttelijät ja piirroshahmot solahtavat onnistuneesti samaan tarinaan, kahdesta tyyten erilaisesta maailmasta puhumattakaan. Yhä hulvattomammaksi äityvä piirrosmaailman sekoilu on kokonaisuutena ällistyttävää seurattavaa, mutta huumoria irtoaa myös lukuisista pikkuvitseistä, joista osa on tietenkin tarkoitettu hieman varttuneemmille katsojille.
 
Vaikka ihmiset ja piirroshahmot ovat ennenkin ohimennen kohdanneet (esim. Fantasia, 1940), ei aivan vastaavaa kokoillan elokuvaa oltu aiemmin tehty. Sittemmin samanlaista ideaa on hyödynnetty, mutta ei yhtä ikimuistoisella tavalla (vrt. esim. Space Jam, 1996). Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? menestyi ainutlaatuisen ideansa ja onnistuneen toteutuksensa ansiosta niin mainiosti, että elokuva kohosi vuoden 1988 toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi (voiton vei Sademies). Varsinkin erikoisefektiensä vuoksi palkitun (mm. Oscar, Bafta) elokuvan tehosteet tuntuvat aivan päteviltä vielä tänäkin päivänä, eikä huumorissakaan ole valittamista.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti