keskiviikko 4. elokuuta 2021

The Accidental Tourist ─ Yksinäinen matkailija (1988)

Ohjannut Lawrence Kasdan
USA 1988, 121 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: William Hurt, Geena Davis, Kathleen Turner, Bill Pullman, Amy Wright
 
In travel, as in most of life, less is invariably more.

Macon (Hurt) kirjoittaa työkseen matkaoppaita mukavuudenhaluisille liikemiehille, jotka eivät odota reissuiltaan yllätyksiä tai kulttuurielämyksiä. Macon elää opetuksiensa mukaan, harmaata ja sisäänpäinkääntynyttä elämää. Lapsensa kuoleman ja avioeronsa jälkeen mies muuttuu alati sulkeutuneemmaksi, kunnes elämään pölähtää innokas koirankouluttaja Muriel (Davis). Maconin koira oppii paremmille tavoille ja mies itse saa oppitunnin rakkaudesta ja tunteiden näyttämisestä.

Anne Tylerin romaaniin Onnellinen matkamies (1985) perustuva Yksinäinen matkailija kuvaa ihmissuhteiden monimutkaisuutta arkisella otteella. Viehättävän omaperäiset hahmot tekevät filmistä katselun arvoisen: henkilöt on luotu taitavasti ja ehdottomasti pilke silmäkulmassa. Näyttelijävalinnat ja roolisuoritukset ovat niin ikään onnistuneita. Silti ei varsinaisesti yllätä, että elokuva on saanut kenkää 1001-listalta jo kirjan kolmannesta painoksesta vuonna 2005.
 
Yksinäinen matkailija on hieman turhan hidastempoinen ja etäiseksi jäävä elokuva, osin kaiketi sulkeutuneen päähenkilönsä vuoksi. Teos ei ole paras Lawrence Kasdanin ja William Hurtin yhteisistä ihmissuhdedraamoista (vrt. Huuma, 1982 ja Sisärengas, 1982). Yksinäinen matkailija kuitenkin menestyi ilmestyessään kelvollisesti: Geena Davis pokasi räväkän eläväisestä roolistaan Oscarin ja olipa elokuva ehdolla jopa parhaan elokuvan kategoriassa.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti