maanantai 2. elokuuta 2021

Heinäkuun elokuvat 2021

Ensilumi
Ohjannut Hamy Ramezan
Suomi 2020, 82 min.
Draama
Pääosissa: Aran-Sina Keshvari, Shahab Hosseini, Shabnam Bhorbani



Mehdipourien perhe elää vastaanottokeskuksessa, jossa vanhemmat pitävät arjen rutiineita yllä. Lapset ovat jo oppineet suomen kielen, mutta pelko karkoituspäätöksestä häilyy alati mielen perukoilla. Mehdipourien elämää kuvataan lämmöllä, vaikka olosuhteet ovatkin raskaat kestää. Empatia ja inhimillisyys kantavat taitavasti läpi tarinan. Elokuva perustuu löyhästi Hamy Ramezanin omiin lapsuuskokemuksiin.

Pisteytys: 8/10

Hüvasti, NSVL - Näkemiin Neuvostoliitto
Ohjannut Lauri Randla
Viro & Suomi 2020, 91 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Niklas Kouzmitchev, Nika Savolainen, Elene Baratashvili



Johannes (Kouzmitchev) varttuu Neuvosto-Virossa ja saa kokea lännestä ensi kertaa puhaltavat huumaavat tuulahdukset. Ensimmäinen inkeriläinen elokuva avartaa taitavasti neuvostovirolaista, monikulttuurista yhtenäiskulttuurin arkea idän ja lännen välissä. Aiheesta saisi aika synkänkin draaman, mutta ote on humoristinen: 1990-luvun koittaessa Gorbatsov pussaa barbia! Soundtrack on mainio.

Pisteytys: 8/10

Soul - Sielun syövereissä
Ohjannut Pete Docter & Kemp Powers
USA 2020, 100 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia, Draama
Pääosissa: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton


 
 
Tyylikkäässä, Oscar-palkitussa animaatiossa soi elämäniloinen jazz. Intohimoinen muusikko Joe (Foxx) etsii elämän tarkoitusta sävelistä. Harha-askeleen vuoksi miekkonen tupsahtaa kuoleman porttien kautta esipuoleiseen, jossa hän joutuu mentoroimaan elämänilotonta sieluntaimea (Fey). Tarina on perusidealtaan melkein turhankin tuttua Pixaria, mutta kerronta etenee ensiluokkaisesti. Tarinassa on monia lämminhenkisiä oivalluksia, jotka puhuttelevat ainakin länsimaisen ihmisen valinnanvaikeutta ja minuuden etsintää.

Pisteytys: 8/10

Best Worst Movie
Ohjannut Michael Paul Stephenson
USA 2009, 93 min.
Dokumentti
 
 
 
 
 
Troll 2 (1990) on surkeiden kauhuelokuvien aatelia. Kökköydessään hilpeä filmi on hiljalleen noussut melkoiseen kulttimaineeseen, jonka vuoksi elokuvan lapsitähti Michael Paul Stephenson innostui vartuttuaan tutkimaan peikkotörttöilyn suosiota. Siitä syntyi dokumentti kauhuelokuvan kummallisista tekovaiheista ja myöhemmän faniyhteisön riemusta. Lämminhenkisesti toteutettu Best Worst Movie on välillä yhtä hilpeän kummallinen kuin Troll 2 itse.

Pisteytys: 6/10

Narayama bushikô - Narajaman balladi
Ohjannut Keisuke Kinoshita
Japani 1958, 98 min.
Draama
Pääosissa: Kinuyo Tanaka, Teiji Takahashi




Japanilainen ubasute-legenda tarkoittaa vanhusten hylkäämistä syrjäiseen paikkaan kuolemaan. Narajaman balladissa (engl. The Ballad of Narayama) tuo taru on elävää kansanperinnettä, ja erään kylän vanhusten on määrä päätyä Narajama-vuorelle riutumaan elämänsä viimeisiksi ajoiksi. Kauniin teatraalinen estetiikka ja kerrontatyyli sopivat myyttiseen tarinaan. Vuoden 1983 versio samasta leffasta on tunnetumpi ja löytyy 1001-listaltakin, mutta sangen hieno filmi on tämäkin.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti