maanantai 9. elokuuta 2021

Bull Durham ─ Vamppi ja veteraani (1988)

Ohjannut Ron Shelton
USA 1988, 108 min.
Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Kevin Costner, Tim Robbins, Susan Sarandon
 
You throw the ball, you catch the ball, you hit the ball.
 
Durham Bulls on alasarjassa pelaava baseball-joukkue, jonka innokas fani Annie Savoy (Sarandon) kannustaa pelaajia omalaatuisella tavallaan. Joka vuosi Annie ryhtyy lemmensuhteeseen yhden pelaajan kanssa, mutta tällä kertaa valinta osoittautuu vaikeaksi. Nuori ja lupaava syöttäjä Ebby (Robbins) kaipaisi koulintaa, mutta toisaalta Annieta kiehtoo joukkueen veteraani Crash (Costner).

Vamppi ja veteraani on tasapainoinen komedia, jossa on ripaus aivan pätevää draamaakin. Tarina tuumiskelee tavallisen ihmisen unelmia ja haaveita. Minor leaguessa tosissaan pelaavien miekkosten tähtäin olisi tietenkin ammattilaisuus isoilla kentillä, mutta toisten kohdalla juna on jo mennyt menojaan ja joillekin näytön paikka tuskin tulee koskaan. Ymmärtääkö nuori Ebby hyödyntää oman potentiaalinsa vai jääkö hänkin ikuisesti pikkukenttien vangiksi?

Kevyessä baseball-leffassa on hyviä teemoja, mutta tarina etenee hieman epätasaisesti. Käsikirjoitus edustaa aikaansa, ja varsinkin Annie olisi kenties nykypäivän versiossa erilainen hahmo. Ilahduttavaa toki on, ettei Annie ole pelkkää miesten silmille tarkoitettua pintaa, vaan hyvin omapäinen ja itsenäinen nainen sekä koko shown tarinankertoja. Aikanaan hyvin menestynyt Vamppi ja veteraani on jokusista heikkouksistaan huolimatta edelleen arvostettu urheilukomedia, joskin sen viehätys taatusti on suurempi baseballin parissa varttuneille.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti