lauantai 21. elokuuta 2021

L'albero degli zoccoli ─ Puukenkäpuu (1978)

Ohjannut Ermanno Olmi
Italia 1978, 186 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Luigi Ornaghi, Francesca Moriggi, Omar Brignoli
 
As if we needed something else to worry about.
 
Ermanno Olmin (1931─2018) realistinen elokuva Puukenkäpuu (engl. The Tree of Wooden Clogs) seuraa elämää 1800-luvun lopun italialaisella maaseudulla. Filmi viihtyy tutuiksi tulevissa maisemissa vuodenkierron verran, jolloin arki astelee tutuissa uomissaan satokauden ja perhejuhlien mukaisesti. Tavallisen elämän draamaa aiheuttavat sairaudet ja köyhyys, jotka pakottavat talonpoikaisperheiden jäsenet hankaliin moraalisiin valintoihin.

Vaikka olen varttunut täysin toisena aikana, erilaisen kulttuurin piirissä ja asunut koko ikäni kaupungissa, tuntuu Puukenkäpuun maailma nopeasti kodilta, johon suhtautuu lämmöllä ja myötätunnolla. Näennäisesti elokuvassa ei "tapahdu mitään", vaikka arkielämä on jatkuvasti käynnissä työntäyteisenä, yllätyksiä ja odotettuja tapahtumia pursuavana. Olmi onnistuu rakentamaan tavallisesta ja osin jo kadonneesta arjesta mukaansatempaavan ylistyslaulun tavallisten työläisten elämälle ja ponnistuksille.

Puukenkäpuu on taidolla leikattu ja rytmitetty elokuva, eikä se kolmituntisenakaan tunnu armottoman pitkältä. Realistinen tunnelma tavoitetaan hyvin: musiikkia kuullaan harvakseltaan, valaistus on pääasiassa luonnonvaloa ja näyttelijät ovat maaseudulta kotoisin olevia amatöörejä näyttelemässä omia esivanhempiaan. Puukenkäpuu keräsi ilmestyttyään ylistystä kriitikoilta ja se palkittiin ansaitusti muun muassa Cannesin Kultaisella palmulla.

Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti