keskiviikko 25. elokuuta 2021

Big ─ isoksi yhdessä yössä (1988)

Ohjannut Penny Marshall
USA 1988, 104 min.
Fantasia, Komedia, Draama
Pääosissa: Tom Hanks, Elizabeth Perkins, Jared Rushton, David Moscow

Chopsticks!

Kolmetoistavuotias Josh Baskin (Moscow/Hanks) nauttii lapsuuden huolettomuudesta, vaikka toivoisikin olevansa jo aikamies. Salaperäisellä tavalla toive toteutuu, ja kolmekymppisen ruumiiseen siirtynyt varhaisteini joutuu kokeilemaan onneaan aikuisten maailmassa. Elo varttuneena on parhaimmillaan täyttä unelmaa, mutta hiljalleen aikuisten maailman velvollisuudet sammuttavat lapsenmielisen riemun.

Big ─ isoksi yhdessä yössä on varsin hauska ja taitavasti tehty koko perheen komedia. Tarinan ideana on pohtia yhtäältä aikuistumista, teini-iän yllättävyyttä ja lasten käsityksiä aikuisena olemisesta, mutta juttu toimii myös toiseen suuntaan. Minne aikuiset ovat hukanneet leikkimielensä, luovuutensa ja taitonsa huvitella eri tilanteissa? Vannoin itsekin lapsena, että aikuisena syön jatkuvasti jäätelöä aamupalaksi, mutta teenkö sitä koskaan ─ en! Entä missä vaiheessa vapaa-ajan vietosta katosi pelkkään hauskanpitoon tähdännyt leikki ja sen korvasi typerä hyötyvaatimus? Sama kohtalo odottaa Josh-poloakin, ellei hän osaa olla varuillaan.

Mukavat lipputulot kerännyt Big muistetaan edelleen yhtenä 1980-luvun parhaimmista perheleffoista. Maineen syynä lienee aikuisten mielissä tuikkiva lapsuusnostalgia, mutta myös toimivalla tavalla rakennettu kertomus. Elokuvalle pärähti pari Oscar-ehdokkuuttakin: yksi oivasta käsikirjoituksesta ja toinen Tom Hanksin pätevästä roolisuorituksesta. Joshin lapsesta aikuiseksi -rooli on kiistämättä taitavasti toteutettu, ja mukautumista vaatineen osan myötä Hanksin ura lähti mukavaan nousukiitoon.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti