tiistai 31. elokuuta 2021

Drowning by Numbers ─ Kohtalokkaat numerot (1988)

Ohjannut Peter Greenaway
Iso-Britannia & Alankomaat 1988, 118 min.
Komedia, Draama, Rikos
Pääosissa: Joan Plowright, Juliet Stevenson, Joley Richardson, Jason Edwards, Bernard Hill

This is the best game of all.

Kolme Cissie-nimistä naista (Plowright, Stevenson, Richardson) hukuttavat aviomiehensä. Jotta kiusallisilta murhasyytöksiltä vältyttäisiin, täytyy tuttavapiiriin kuuluva kuolinsyytutkija Madgett (Hill) jollain tapaa vakuuttaa toivotunlaisen kuolinsyyraportin tarpeellisuudesta, mutta mitäpä mies ei lemmenleikkejä vastaan tekisi. Jos tämä maailma vaikuttaa järjettömältä, koittaa Madgettin poika Smut (Edwards) sentään pitää järjestystä yllä.

Kohtalokkaat numerot on täynnä ihanan runsaita yksityiskohtia ja mitä erilaisempia luokitteluita, luetteloita ja järjestyksiä elementtejä, jotka vetoavat taksonomin luonteeseeni. Elokuvan tapahtumapaikat ovat kaoottista sekamelskaa ja sadonkorjuuajan maisemat versovat elämää ja kuolemaa. Tätä sekavuuden maailmaa pitävät kasassa yhdestä sataan kulkevat numerot ja Smutin selostamat omalaatuiset pelit, joiden järjettömät säännöt heijastavat tosielämän älyttömyyksiä.

Kehuttu musta komedia on Peter Greenawayn tunnetuimpia töitä, mutta kovin valtavirtafilmi elokuva ei sentään ole. Kohtalokkaat numerot viehättää taatusti taiteellisen outoilun ystäviä, mutta siitä voi nauttia, vaikka sisältö jäisikin ihmetyttämään. Kummastuminen on hauskaa! Satiiria ja satua yhdistävässä tarinassa riittää sitä paitsi tulkittavaa ja tuumailtavaa usealle katselukerralle: ensinäkemällä voi vaikka vain ihastella maisemia ja hekotella loistaville hahmoille.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti