lauantai 31. heinäkuuta 2021

Rain Man ─ Sademies (1988)

Ohjannut Barry Levinson
USA 1988, 133 min.
Draama
Pääosissa: Tom Cruise, Dustin Hoffman, Valeria Golino

I'm an excellent driver.

Autobisneksiä pyörittävä Charlie Babbit (Cruise) on ajautunut pahaan rahapulaan. Isän kuolema sattuu sopivaan saumaan, mutta jättiperintö meneekin veljelle, josta Charlie ei ole kuullutkaan. Autistinen isoveli Raymond Babbit (Hoffman) löytyy hoitolaitoksesta, eikä hän vaikuta ymmärtävän rahan merkitystä. Epätoivoinen Charlie nappaa Raymond-polon mukaansa kiristääkseen edes osan perinnöstä itselleen, mutta yhdessä vietetty viikko hitsaakin veljekset yhteen.

Jättimenestykseen noussut Sademies oli vuoden 1988 menestynein elokuva, joka palkittiin lukuisin pystein (mm. parhaan elokuvan Oscar, Berliinin kultainen karhu). Elokuva muistetaan eritoten Dustin Hoffmanin antaumuksellisesta roolisuorituksesta, jonka nähtiin lisäävän tietoisuutta autismista merkittävällä tavalla. Kolmessa vuosikymmenessä ymmärrys autismin kirjosta on kasvanut valtavasti. Siksi Raymondin hahmo tuntuu nykypäivänä jo hieman kiusallisen stereotyyppiseltä, vaikka Hoffmanin roolityö onkin taitavaa.

Sademiehen tarinan peruskaava on melko ennalta-arvattava kasvukertomus, mutta sen taustalta löytyy kiinnostavia näkökulmia. Road trip halki Yhdysvaltojen kasvattaa juppi-Charlieta, suoranaista 1980-luvun nousukauden ikonia, ja antaa hänelle perspektiiviä todellisesta elämästä lamborghinien tuolla puolen. Maanteiden varsilla vastaan tulee todellinen USA köyhine kansalaisineen, pienine kuppiloineen ja yksinhuoltajaäiteineen ─ mistäpä muualta pelkkiä rikkauksia ajatellut Charlie löytäisi yhteyden juuriinsa ja omatuntoonsa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti