maanantai 12. heinäkuuta 2021

Nuovo Cinema Paradiso ─ Cinema Paradiso (1988)

Ohjannut Giuseppe Tornatore
Italia & Ranska 1988, 155 / 173 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Philippe Noiret, Marco Leonardi, Jacques Perrin, Salvatore Cascio

Life is not what you see in films. Life is much harder.

Pienen italialaiskaupungin keskipiste on elokuvateatteri Cinema Paradiso, joka vetää puoleensa nuorta Salvatorea (Cascio). Pojankoltiainen on menettänyt isänsä toisessa maailmansodassa, mutta hän löytää isähahmon elokuvateatterin koneenkäyttäjä Alfredosta (Noiret). Vuodet vierivät ja filmikelat vaihtuvat uusiin, mutta parivaljakon ystävyys säilyy. Lopulta rakkaudessa pettyneen nuoren Salvatoren (Leonardi) on aika etsiä onneaan Rooman sykkeestä ja uusien elokuvien ääreltä, mutta Cinema Paradiso pysyy alati miehen sydämessä.

Cinefiilien unelmaelokuvassa elämä on sittenkin kuin elokuvaa ja elokuva heijastaa elämää kaikkine eri sävyineen. Hurmaavassa pienessä elokuvateatterissa nähdään koko kaupunkiyhteisön kirjo ja filmien taianomainen voima itkuineen, nauruineen ja kiukunpuuskineen. Paikoin kerronta äityy omaan makuuni hieman turhankin sentimentaaliseksi, vaikka se toisaalta sopiikin tarinaan, jossa nostalgisoidaan entisaikojen elokuvamagiaa. Epookkielokuva kuvaa pakahduttavaa rakkautta elokuvia kohtaan niin sydämellisesti, ettei Cinema Paradison taiasta voi olla nauttimatta.

Cinema Paradiso oli ilmestyessään sekä kriitikoiden että suuren yleisön suosikkifilmi, joka palkittiin muun muassa parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla ja Baftalla. Runsaasti eri palkintoja kerännyt elokuva ansaitsee tunnustusta kauniin miljöönsä, tunteikkaan tarinansa ja Ennio Morriconen mieleenpainuvien sävelmien ansiosta. Filmihulluille on vieläpä tarjolla useita eri matkoja Cinema Paradison teatterisaliin, sillä elokuvasta on useita eri leikkausversioita. Katsoin nyt 173-minuuttisen Director's Cut -version, jossa harmaantuneen Salvatoren (Perrin) tarina saa tunteikkaan päätöksensä. Lisäminuutit taianomaisessa elokuvamaailmassa eivät pilaa kokonaisuutta, mutta leikkaukset on kyllä tehty ihan syystä. Lyhempi versio katseluun ensi kerralla!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti