torstai 29. heinäkuuta 2021

Neco z Alenky ─ Liisa Ihmemaassa (1988)

Ohjannut Jan Svankmajer
Tsekkoslovakia, Sveitsi, Iso-Britannia & Länsi-Saksa 1988, 82 min.
Fantasia, Seikkailu, Animaatio
Pääosissa: Kristýna Kohoutová

A film made for children... perhaps.

Lewis Carrollin lastenkirjaan Liisa Ihmemaassa (1865) pohjautuva elokuva on surrealistinen lapsen uni. Yksinäinen Alenky-tyttö (Kohoutová) lojuu pitkästyneenä huoneessaan, kun täytetty kani herää yhtäkkiä henkiin. Kanin perässä Alenky vaeltaa oudosta tapahtumasta toiseen, ja tutut arkiset esineet johtavat kumman mielikuvituksellisiin seikkailuihin.

Liisa Ihmemaassa (engl. Alice) kuvaa osuvasti lapsen mielikuvitusta ja aikuisten maailman tutkimista leikin keinoin ─ joskus seikkailu äityy aika julmaksikin. Lipastot, hakaneulat, hillopurkit ja sukat saavat uusia merkityksiä, ja mikä tahansa sattuma johtaa uuteen järjettömyyteen kuin lapsuuden todentuntuisessa unessa. Pääosin stop motion -animaationa toteutettu elokuva herättää esineet eloon hieman groteskillakin tavalla, joka soveltuu parhaiten aikuisten silmille.
 
Ohjaaja Jan Svankmajer (1934─) oli aiemmin ohjannut kokeellisia lyhytelokuvia, ja Liisa Ihmemaassa oli hänen ensimmäinen kokopitkä teoksensa. Esikoista voi pitää varsin onnistuneena: animointi on luovaa ja erikoinen tarina tavoittaa poikkeuksellisen hienosti alkuperäisteoksen synkähkön hengen, joka loistaa poissaolollaan paremmin tunnetuista lastenanimaatioista. Surrealistinen elokuva käsittelee häkellyttävän taitavasti aikuiseksi varttumista lapsen silmin. Tarinasta on luettavissa myös ripaus poliittista kommentaaria romahdusta lähestyvästä Tsekkoslovakiasta, vaikka aivan hyvin filmiä voi katsoa vain ällistyttävänä esimerkkinä mielikuvituksen voimasta. Valloittava teos!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti