tiistai 27. heinäkuuta 2021

The Naked Gun: From the Files of Police Squad! ─ Mies ja alaston ase (1988)

Ohjannut David Zucker
USA 1988, 85 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, Ricardo Montalban, George Kennedy

Nothing to see here!
 
Poliisiluutnantti Frank Drebin (Nielsen) on kokenut kyttä, joka antaa kaikkensa suojellakseen Los Angelesin turvallisuutta. Sattumalta Drebinin tietoon tulee terrori-isku, jota suunnitellaan toteutettavaksi juuri samaan aikaan, kun kuningatar Elisabet II:n on määrä tulla kaupunkiin vierailulle. Juttua juonii vaikutusvaltainen Vincent Ludwig (Montalban), jonka syyllisyyden osoittaminen ajaa Drebinin pahaan pinteeseen.

Mies ja alaston ase parodisoi 1970-luvulla suosioon nousseita kyttäleffoja ja -sarjoja. Huumorin kohteeksi joutuvat vanhemmatkin film noirit sekä 1980-luvun julkimot. Komedia perustuu slapstick-henkiseen koheltamiseen, jota naurunnälkäisille katsojille tarjoillaan koko rahan edestä. Joka käänteeseen sullottu kompurointi ja verbaalikomiikka ovat samaa sarjaa kuin tutun tekijätiimin menestyshupailussa Hei, me lennetään! (1980). Muutamat vitsit ovat hieman vanhentuneet ajan saatossa, mutta pääosin leffa naurattaa yhä yllättävän makeasti.

Tv-sarjaan Hei, me pamputetaan! (1982) perustuva elokuva nousi ilmestyttyään valtaisaan menestykseen. Tollon kytän roolissa ällistelevä Leslie Nielsen (1926─2010) ampaisi roolinsa myötä suursuosioon, ja niinpä koomikko toikkaroi yhdessä jos toisessakin 1990-luvun komediaelokuvassa. Näistä filmeistä hittejä olivat eritoten jatko-osat Mies ja alaston ase 2 1/2 (1991) sekä Mies ja alaston ase 33 1/3 (1994). Sarjan viimeinen osa ei ole enää oikein mistään kotoisin, mutta Police Squadin sekoilulle on silti suunniteltu jatkoa useasti, vielä 2020-luvullakin. Aika näyttäkööt, vieläkö vanhat koppalakit jonain päivänä kaivetaan naftaliinista ja päivitetään uudelle vuosituhannelle.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti