perjantai 23. heinäkuuta 2021

Die Hard ─ vain kuolleen ruumiini yli (1988)

Ohjannut John McTiernan
USA 1988, 132 min.
Toiminta, Trilleri
Pääosissa: Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bedelia
 
Yippee-ki-yay, motherfucker.
 
Poliisietsivä John McClane (Willis) saapuu joulunviettoon Los Angelesiin tavatakseen vaimonsa Hollyn (Bedelia). Nuupahtaneen parisuhteen elvyttämisen sijaan McClane joutuukin töihin, sillä Hollyn työpaikan pikkujouluihin saapuu kuokkimaan joukko terroristeja. Panttivankidraama pilvenpiirtäjässä vaikuttaa kohtalokkaalta, mutta John McClane pistää roistoille ovelasti kampoihin.

Die Hardissa on samaa äijäpullistelua kuin John McTiernanin edellisohjauksessa Predatorissa (1987), mutta toteutus on nokkelampi ja leffa on kestänyt paremmin aikaa. Eräs keskeinen ero on päähenkilössä: John McClane ei ole yliluonnollinen muskelimies vaan vastentahtoinen sankari, röökiä vetävä, avioliitossaan epäonnistunut heppu ─ joka kuitenkin pysäyttää terroristilauman lähes tyhjin käsin. Siinäpä vasta puhdasta sisua.

Valtavaksi hittielokuvaksi kohonnut Die Hard teki päähenkilöistään tähtiä ja löi pysyvän leimansa toimintaelokuvien tulevaisuuteen ja myöhempään menestykseen. Die Hardin sammumaton vetovoima perustuu ikimuistoisen päähenkilönsä ohella sopivan simppeliin hyvis-pahis-asetelmaan ja tiiviiseen jännitykseen, eli erinomaisesti onnistuvaan trillerikerrontaan. Menestysleffa Die Hard on tähän mennessä saanut neljä jatko-osaa (1990─2013), ja onpa viidennestäkin ollut jo pitkään huhuja. Myöhemmät filmit eivät ole ihan yhtä räjähtäviä elämyksiä kuin tämä ensimmäinen, mutta ainakin kaksi ensimmäistä jatkista ovat vielä näkemisen arvoisia.

Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti