sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Mujeres al borde de un ataque "nervios" ─ Naisia hermoromahduksen partaalla (1988)

Ohjannut Pedro Almodóvar
Espanja 1988, 88 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Carmen Maura, Antonio Banderas, María Barranco, Rossy de Palma

No lady's dangerous if you know how to handle her.
 
Tv-näyttelijä Pepa Macros (Maura) palaa tyhjään kotiin, sillä hänen rakastajansa on lähtenyt toisen naisen matkaan. Kiukusta kihisevä nainen saa seuraa ystävästään Candelasta (Barranco), joka on tahollaan ajautunut varsin vaaralliseen miessotkuun. Pian soppaan sekoittuvat Pepan miehen perheenjäsenet, mutta karkuun luikkinutta ukkoa ei näy mailla halmeilla.

Naisia hermoromahduksen partaalla (engl. Women on the Verge of a Nervous Breakdown) on kevyttä ihmissuhdekomediaa ja suorastaan saippuaoopperamaista farssikuvaelmaa. Vaikutelmaa täydentävät räikeät värit ja tv-sarjamainen studiokuvaus. Käsikirjoitus on onnistunut, sillä elokuvan hahmojen kohtalot kietoutuvat toisiinsa hulvattomin, suorastaan järjettömin tavoin, mutta niinpä vain tarina pysyy täydellisen herkullisesti kasassa. Epäuskottavilla sattumilla leikitellään vallattomasti, eikä mikään käänne ole mahdoton. Vaikka elokuva käsittelee "hysteerisiä" naisia, kritiikki kohdistuu machoileviin naistennaurattajamiehiin ja tarina seisoo hahmojensa puolella.

Pedro Almodóvarin (1949─) varsinainen elokuvaura käynnistyi 1980-luvun alussa. Räiskyvistä ja persoonallisista elokuvistaan tunnetun espanjalaisohjaajan kansainvälinen läpimurto tapahtui juuri tämän elokuvan myötä: Naisia hermoromahduksen partaalla kohosi aikanaan kaikkien aikojen katsotuimmaksi elokuvaksi kotimaassaan ja Yhdysvalloissakin filmi menestyi paremmin kuin yksikään toinen espanjalaiselokuva siihen saakka. Almodóvar on tehnyt urallaan vakavampia draamoja ja trillereitä, mutta myös liudan komedioita. Olen itse enemmän synkemmän Almodóvarin ystävä, mutta huumoripitoisten elokuvien sarjasta Naisia hermoromahduksen partaalla on yhä ohjaajan parhaimmistoa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti