perjantai 16. heinäkuuta 2021

The Princess Bride ─ Prinsessan ryöstö (1987)

Ohjannut Rob Reiner
Iso-Britannia & USA 1987, 98 min.
Komedia, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Robin Wright, Peter Falk

Inconceivable!

Isoisä (Falk) järjestää pojanpojalleen satutuokion, joka vie kaukaiseen Florinin kuningaskuntaan. Romanttiselta vaikuttava pussailutarina muuttuu vakuuttavaksi seikkailuksi, joka tempaa juniorin mukaansa. Prinsessan ryöstö kertoo nuoresta neidosta nimeltään Buttercup (Wright), joka yritetään naittaa pahalle prinssi Humperdinckille (Sarandon). Onneksi neidon tosirakkaus Westley (Elwes) on taitava miekkamies, joka seuraa rakastaan maailman ääriin.
 
Komediaa, seikkailua ja romantiikkaa yhdistelevä Prinsessan ryöstö hupailee kliseisen satukuvaston kustannuksella. Pinteeseen joutuva neito on tuskaisenkin avuton, kun taas miesten miekat viuhuvat liioitellun taitavasti. Vaaroissa ei säästellä: on kidnappaajia, jättirottia vilisevä tulisuo ja upottavaa juoksuhiekkaa. Komedia muistuttaa tyyliltään etäisesti Monty Pythonia, mutta ei ole lainkaan niin villiä ja räävitöntä, vaan pikemminkin viatonta velmuilua. Tekijöillä vaikuttaa olleen hauskaa!

Prinsessan ryöstö ei ollut ilmestyessään mikään valtaisa kassamagneetti, mutta elokuva nousi arvaamattoman suureen kulttimaineeseen VHS-levityksen myötä. Tarina ei loppujen lopuksi ole erikoisen ikimuistoinen, mutta hassut hahmot ja hokemiksi taipuvat nasevat repliikit selittävät filmin mainetta. Parodisoiva kertomus perustuu William Goldmanin samannimiseen romaaniin (1973), jonka käsikirjoittajana hyvin tunnettu Goldman itse muokkasi elokuvakässäriksi. Onnistunut komedia viihdyttää tarkoituksellisella kömpelyydellään ainakin yhden katselukerran, ja miksipä ei toistekin.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti