keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Une histoire de vent ─ Tuulen tarina (1988)

Ohjannut Joris Ivens & Marceline Loridan
Ranska, Iso-Britannia, Länsi-Saksa & Alankomaat 1988, 80 min.
Dokumentti, Fantasia
Pääosissa: Joris Ivens

Wind, blow strong!
 
Tuulen tarina (engl. A Tale of the Wind) taltioi mielikuvituksellisella tavalla dokumentaristi Joris Ivensin (1898─1989) elämäntarinan. Elokuva on dokumentti, mutta muuttuu osin fiktiiviseksi, suorastaan unenomaiseksi haavekertomukseksi. Ajoittain Ivers irtaantuu tuulta metsästävästä kuvausryhmästään ja matkaa mielikuvituksellisen runollisiin maailmoihin, Pekingin oopperaan ja jopa kuun pysähtyneelle kamaralle, jossa ei tuule koskaan. Toisinaan tuulikin nukkuu.

Vanhenemista ja pitkää elämää lempeästi käsittelevä teos rinnastaa ihmiselämän maata kiertävään tuuleen. Tuuli edustaa vapautta ja eteenpäin vievää elämän voimaa, jota ei voi kesyttää, mutta jonka kanssa voi päästä sopusointuun. Kiehtovinta Tuulen tarinassa on toden ja kuvitelman suhde, joka kaikissa dokumenteissa on aina tavalla tai toisella läsnä. Objektiivisinkin dokumentaari on aina tekijänsä näkemys ja yksi tulkinta maailman tilasta, eikä katseen subjektiivisuutta pääse pakoon.

Tuulen tarina jäi Joris Iversin viimeiseksi elokuvaksi, sillä ohjaaja menehtyi seuraavana vuonna. Ivars ohjasi elokuvan yhdessä vaimonsa Marceline Loridanin (1928─2018) kanssa, joka niin ikään oli elokuvaohjaaja. Pariskunta työskenteli pitkään Kiinassa, jossa yhteisiä teoksiakin syntyi iso liuta. Alun perin myös Tuulen tarinan oli määrä dokumentoida yksinomaan kiinalaista kulttuuria; lopputuloksessa Kiina toki näkyy ja tuntuu voimakkaasti. Viehättävä runollinen tuulahdus kaukomailta!

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti