keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Moonstruck ─ Kuuhullut (1987)

Ohjannut Norman Jewison
USA 1987, 102 min.
Romantiikka, Komedia, Draama
Pääosissa: Cher, Nicolas Cage, Danny Aiello

The moon brings the woman to the man. Capisci?
 
Miltei nelikymppinen leski Loretta Castorini (Cher) on löytänyt itselleen uuden sulhon, Johnny Cammarerin (Aiello). Miekkonen ei ole suuren lemmen kohde, mutta saa luvan kelvata. Kun Johnny lähtee Italiaan hoivaamaan sairasta äitiään, Loretta ryhtyy hieromaan tuttavuutta tulevaan lankoonsa Ronnyyn (Cage). Kuinka ollakaan, täysikuun alla lempi leiskahtaa roihuavaan liekkiin ja Lorettan avioliittosuunnitelmat menevät uusiksi.

Kuuhullut on mukavan kepeä romanttinen komedia, joka nousi ilmestyttyään vuoden katsotuimpien elokuvien kärkiviisikkoon. Kolmella Oscarilla palkittu filmi sai kehuja eritoten käsikirjoituksestaan ja roolitöistään: laulajatähtenä parhaiten tunnetun Cherin aito roolityö on kiistämättä valloittava. Nicolas Cage ei varsinaisesti ole tunnettu erinomaisista tulkinnoistaan, mutta Ronnyn eksentristisen hahmon kanssa Cage onnistuu räiskähtelemään tyylilleen uskollisesti ja aivan mukiinmenevästi.

Soljuvasti etenevä romcom kuvaa italianamerikkalaisten yhteisöä, välillä turhankin stereotyyppisesti. Castorinien kodissa elää kolme sukupolvea ja siinäkös tunteet pirskahtelevat. Perhe-elämä on kuitenkin lempeää ja hyväksyvää, vaikka Lorettan aviotouhuista ollaankin montaa mieltä. Tietystä kulttuuripiiristään huolimatta Kuuhullujen kuvaamassa perheyhteisössä on paljon yleismaailmallisia piirteitä ja Brooklynin kaduilta löytyy samaistuttavaa arkisuutta. Kaiken tuon arkisen ylle nousee valtava täysikuu ja Puccini soi ─ olosuhteet maagiselle elokuvalemmelle ovat mitä otollisimmat.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti