tiistai 20. joulukuuta 2016

LUUKKU 20: Katse avaruuteen!

Vuonna 1996 Star Trekistä tuttu Khan lähetettiin avaruuteen syväjäädytettynä, ja reaalimaailmassa tiirattiin tähtiin Independence Dayn myötä. Star Trek -sarja on tänä vuonna jälleen kasvanut yhdellä uudella elokuvalla, Star Trek Beyondilla, ja myös Independence Day on saanut jatko-osansa. Jälkimmäistä ei liioin olla suitsutettu, mutta Star Trek sai komeat arviot.

Vuonna 1996 ensi-iltaan tuli valtava määrä elokuvia, joita tuon vuosikymmenen loppuun asti tuli nähtyä kerran jos toisenkin. Omaan ikäpolveeni vetosivat ainakin Mars hyökkää! ja Notre Damen kellonsoittaja. Mainioita filmejä edelleen molemmat, mutta tänä päivänä nostan kuitenkin vuoden elokuva-annista ennemmin esille vaikkapa Aki Kaurismäen Suomi-trilogian avausosan Kauas pilvet karkaavat tai Danny Boylen Trainspottingin, joka on myös pian saamassa jatko-osansa. Pitäytykäämme tänään kuitenkin lapsuusnostalgiassa! Moni kakara-ajan lemppari on harmillisesti menettänyt valta-osan viehättävyydestään vuosien varrella, mutta uskaltauduin silti katsomaan erään kahdenkymmenen vuoden takaisen suosikkileffan.

Space Jam
Ohjannut Joe Pytka
USA 1996, 88 min.
Komedia, Animaatio
Pääosissa: Michael Jordan, Billy West, Wayne Knight

Looney Tunes -animaatiohahmot kohtaavat 90-luvun kovimmat koripallotähdet animaatiota ja live-actionia yhdistelevässä komediassa. Sekopäinen pallonheittely saa alkunsa piirrettyjen maailmassa, jossa avaruusolennot yrittävät kaapata Väiskin (West). Avaruusoliot ja Väiski kumppaneineen ottavat mittaa toisistaan koripallo-ottelussa, johon tarvitaan muun muassa Michael Jordanin apua.

Space Jamin juoni on typerä, eikä sen hahmoissakaan ole kehumista. Supertähti Jordan ei vakuuta auttavilla näyttelijänlahjoillaan, enkä ole myöskään ikinä hirveästi välittänyt näistä Looney Tunesin hahmoista. Ehkä siksikään leffa ei kauheasti innosta. Sivurooleissa nähdään nimekkäitä komediatähtiä kuten Bill Murray ja Danny DeVito, mutta eivätpä hekään juuri nosta kohelluksen tasoa. Toisin sanoen: rahaa on käytetty, mutta lopputulos on silti vain keskinkertaista kökkeröä.

Täytyy kuitenkin todeta, ettei Space Jam lopulta ole aivan surkea tekele. Ainakin nostalgisena ysärimuistelona sen jaksaa katsoa kertaalleen. Omalla ala-asteen luokallani leffa oli suosittu ja innosti meidät kakarat käyttämään kaikki välitunnit koripallon pelaamiseen - melkein kuin oman aikansa Pokemon Go. Parasta elokuvassa on kuitenkin sen virallinen nettisivu, joka ei ole päivittynyt sitten elokuvan ilmestymisvuoden. Mahtava aikakone! Vielä kun selain olisi Netscape Navigator ja netti olisi tuhat kertaa hitaampi, elämys olisi täydellinen.

Pisteytys:
4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti