perjantai 2. joulukuuta 2016

LUUKKU 2: Aikamatkalla

110 vuotta sitten maailma (lue: länsimaat) oli pullollaan upeita viiksiä, fiinejä mekkoja ja siroja päivänvarjoja. Maailmalla uutisoitiin niin San Franciscon järkyttävästä maanjäristyksestä kuin Roald Amundsenin Pohjoisnavan valloituksesta. Suomen suurruhtinaskunnassa oltiin juuri selvitty suurlakosta, jonka seurauksena pian saatiin nauttia eduskuntauudistuksen tuomasta tasa-arvon tuulahduksesta. Helsinki oli sievä pieni kaupunki, jonka kaduilla kopistelivat hevoset ja raitiovaunut ajelivat reittejään pitkin verkkaista tahtia. Helsingin maisemia tuolta ajalta on tallettunut myös elokuvalliseen muotoon, linkki filmiin tässä.

Elokuvien maailmassa elettiin vielä lyhyiden mykkäfilmien kautta, vaikka ensimmäinen kokopitkä filmi tehtiinkin juuri vuonna 1906. Australialainen, lainsuojattomista kertova The Story of the Kelly Gang tosin on kokenut monen muun mykkäelokuvan kohtalon. Sen alkuperäisestä tunnin kestosta on säilynyt vain neljännes. 1001-listaa ajatellen vuosi 1906 ei ole ollut kovin merkittävä, sillä yhtäkään vuoden elokuvaa ei ole päätynyt tälle must see -listalle; lähin merkkiteos on vuoden 1903 Suuri junaryöstö. Tokihan kuluneena vuonna tapahtui monia elokuvahistoriallisesti merkittäviä asioita, silloin nimittäin syntyivät muun muassa ohjaajat Roberto Rossellini ja Luchino Visconti, näyttelijät Mary Astor ja Louise Brooks sekä ohjaaja-käsikirjoittaja Billy Wilder! Nämä tulevaisuuden suuret tähdet tosin olivat vielä pieniä sinappikoneita, kun "ensimmäiseksi elokuvatähdeksi" tituleerattu Florence Lawrence jo debytoi jännittävässä rikosdraamassa The Automobile Thieves. Tuo elokuva olisi ollut oikein kiinnostava tapaus katsoa, mutta harmillisesti en löytänyt sitä mistään. Onneksi saatoin kuitenkin hypätä erään toisen ajoneuvon kyytiin, joka kuljettaa katsojia pitkin San Franciscoa.


A Trip Down Market Street
Ohjannut Miles brothers
USA 1906, 13 min.
Mykkäelokuva, LyhytelokuvaA Trip Down Market Street on Miles-veljesnelikon tekemä lyhytfilmi, jossa on kuvattu elämää San Franciscon Market Streetillä. Filmi on sikäli arvokas, että se on tallettanut San Franciscon kaupunkikuvaa ja elämää juuri ennen kaupunkia runnelleen maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja. Fiktiota tai ohjattua toimintaa elokuvassa ei tiettävästi ole, mutta varsinaiseksi dokumentiksikaan sitä ei oikein voi kutsua. Elokuvan idea on mukavan konstailematon: kamera vain johdinauton eteen ja menoksi! Aikansa Google Street View siis. Kolmentoista minuutin aikana voisi kuvitella tylsistyvänsä, mutta ei todella. Kameran lipuessa tasaisen rauhallista tahtia suoraviivaista rataa, ehtii miettiä monenlaista.

Aluksi seurailin kiinnostuneena ajan liikennekulttuuria (rauhallista kaaosta), kiinnitin huomiota muotiin ja maisemiin. Filmin puolivälin tienoilla hymyilin kamerasta kiinnostuneille ohikulkijoille ja ehdin huomata ohitse nopeasti kiitävät ihmiset, jotka olivat toimittamassa kuka mitäkin arkisia askareitaan, viettämässä tuiki tavallista päivää muiden joukossa. Tai ehkä tuo päivä oli jollekulle jostain syystä erikoinen tai mieleenpainuva, sitä emme välttämättä saa tietää - ainakaan kukaan videolla näkyvistä kaupunkilaisista ei ole sitä enää kertomassa. Kuinka monen elämää tulevat suursodat koskettivat, kuka ehti nähdä ihmisen laskeutuvan kuuhun? Yksinkertaisen kaunis, liki meditatiivinen matka ihmiselon syvyyksiin. Viehättävä pala historiaa!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti