perjantai 16. joulukuuta 2016

LUUKKU 16: Kierrätettyjä tarinoita

Maailma vuonna 1976... Lasse Viren voitti kaksi olympiakultaa Montrealissa, Freemanin Ajetaan tandemilla raikasi radioissa ja vuoden elokuvatapauksia olivat muun muassa Rocky sekä Taksikuski. Kauhuelokuvista suosiota lippuluukuilla niitti The Omen ja kriitikot ylistivät myös nerokasta Carrieta. Mikäli matkaamme ajassa taaksepäin aivan tarkalleen joulukuun puoliväliin neljä vuosikymmentä sitten, elokuvateattereissa yleisöitä puoleensa vetivät parhaillaan Freaky Friday ja Vaaleanpunainen pantteri iskee jälleen.

Neljänkymmenen vuoden takaisista elokuvista ainakin edellämainitut kauhuelokuvat ja Freaky Friday ovat saaneet myöhemmin uudelleenfilmatisointinsa. Tässäpä kuitenkin arvio eräästä vuoden 1976 elokuvasta, joka on jo remaken remake. Eikä siinä suinkaan kaikki! Tästä samasta tarinasta on nimittäin parhaillaan tekeillä jälleen yksi elokuva, jossa päätähtenä nähdään Lady Gaga. Bradley Cooperin ohjaus tulee ensi-iltaan näillä näkymin noin kahden vuoden päästä.


A Star is Born - Tähti on syttynyt
Ohjannut Frank Pierson
USA 1976, 139 min.
Romantiikka, Draama, Musikaali
Pääosissa: Barbra Streisand, Kris Kristofferson

John Norman Howard (Kristofferson) on suosittu rock-artisti, joka tuhoaa uraansa viinalla ja huumeilla. John rakastuu uraansa aloittelevaan lahjakkaaseen laulajaan Esther Hoffmaniin (Streisand) ja auttaa tätä nousemaan huipulle. Johnin oma ura on kuitenkin mennyttä ja hän pelkää vetävänsä Estherin mukaansa pohjalle.

Kuten todettua, Tähti on syttynyt on uusintafilmatisoinnin uusintafilmatisointi. Ensimmäinen tähti syttyi jo vuonna 1937 ja seuraava vuonna 1954. Jälkimmäinen, kovin ylistetty versio on 1001-listalla tulossa jo melko pian katsottavaksi. Tarina on aiemmissakin elokuvissa perusidealtaan sama, mutta tapahtumat sijoittuvat elokuvamaailmaan. Tässä versiossa uutta on siis lähes kliseisen 1970-lukulaisuuden lisäksi musiikkibisnes, jonka myötä valjuun romanssitarinaan on ujutettu runsaasti musikaalimeininkiä.

Siinä missä aiemmat saman aiheen elokuvat ovat klassikoita, tästä versiosta ei voi sanoa samaa. Elokuva ei kuitenkaan ollut ilmestyessään täydellinen floppi. Teemasävelmä Evergreen palkittiin Oscarilla ja koko soundtrack menestyi erinomaisesti, se on itse asiassa yksi Barbra Streisandin myydyimpiä albumeita. Musiikkikohtauksia kuunteleekin mielellään ja onhan karismaattinen Streisand tietenkin mahtava. Myös Kris Kristofferson tekee ihan hyvää työtä toikkaroivana rokkitähtenä. Kokonaisuutena elokuva tuntuu kuitenkin kummalta ajelehtimiselta laimeaksi typistyvän tarinan ja musiikkikohtausten välillä, kelvot päänäyttelijät pitävät settiä jotenkuten koossa. Väkisin venytetystä klassikon uudelleenlämmittelystä voisi leikata pois miltei kaiken muun paitsi Streisandin lauluosuudet.

Pisteytys:
4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti