perjantai 9. joulukuuta 2016

LUUKKU 9: Hassunkuriset sinfoniat

Hassunkuriset sinfoniat eli Silly Symphonies -animaatiosarja enteili jo Disneyn ensimmäistä kokopitkää elokuvaa Lumikkia (1937). Vuosien 1929 ja 1939 välillä tehtiin 75 Silly Symphonies -animaatiota, joista kahdeksan palkittiin lyhytanimaatio-Oscareilla. Vuonna 1936 animaatiolyhäreitä syntyi seitsemän kappaletta. Tässä tiivis kooste kahdeksan vuosikymmenen takaisesta sinfoniahassuttelusta. Kaikki elokuvat ovat joko David Handin tai Wilfred Jacksonin ohjaamia.


Elmer Elephant (Wilfred Jackson)

Elmeri-elefantti joutuu kiusatuksi kärsänsä vuoksi, mutta kohoaa kuitenkin sankariksi tulipalon sammutustöissä. Tässä liikkiksessä pätkässä on havaittavissa jo hivenen Dumboa (1941). Ehkäpä suosikkini vuoden tarjonnasta.Three Little Wolves (David Hand)

Jatko-osa vuoden 1933 pätkälle Three Little Pigs, joka voitti aikanaan Oscarin. Kolmen susihukan seikkailu on mainio, mutta myös melkoista väkivaltaviihdettä.


 

Toby Tortoise Returns (Wilfred Jackson)

The Tortoise and the Haren (1935) jatko-osassa Toby-kilppari voittaa ylimielisen jänön. Arvatenkin tarina perustuu klassiseen satuun, mutta tässä versiossa eläimet kisailevat nyrkkeilyn parissa. Hauskoja karikatyyrihahmoja!Three Blind Mouseketeers (David Hand)

Muskettisoturien tarinassa seikkailevat sokeat hiiret ja pahiksena nähdään Musta Pekka. Täpäriä tilanteita piisaa, kun hiirulaiset metsästävät juustoa ansoitetussa maastossa. Hauska pätkä!
The Country Cousin (David Hand)

Oscar-palkittu filmi kertoo maalaishiirestä kaupungissa. Tohelo maalaisserkku ei osaa hienoja kaupunkilaistapoja, riipaisee kännin ja uhittelee kissalle. Animaatio on kivannäköistä ja vauhdikasta, mutta tarina itsessään on vähän pöhkö.


Mother Pluto (David Hand)

Tässä filmissä Pluto päätyy vahingossa hoivaamaan tipulaumaa. Loppuratkaisu jää vähän avoimeksi: mitä kävi kanamuorille? Tarina ei ole kovin kekseliäs, mutta tiput ovat hauskoja.More Kittens (David Hand & Wilfred Jackson)

Edellisen Pluto-filmin kaltaisessa kissanpentuversiossa ei ole sen kummempaa juonta, kunhan seurataan kolmen mirrin seikkailua pihapiirissä. Rauhallisella berhandilaisella on villeissä sisaruksissa hieman kestämistä, mutta yhteiselo sujuu toki lopulta hyvin. Kissavideot toimivat aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti