lauantai 3. joulukuuta 2016

LUUKKU 3: Silmänlumetta

Huikeita efektejä, viihdettä ja todellisuuspakoa - niitähän yleisöt eläviltä kuvilta edelleen janoavat! Tässä katsaus vuoden 1906 hupitarjontaan:


The Dream of a Rarebit Fiend
Ohjannut Edvin S. Porter & Wallace McCutcheon
USA 1906, 7 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia, Fantasia
Pääosissa: Jack Brawn


Sarjakuvastrippiin perustuvassa elokuvassa päähenkilö kokee rajua huimausta ravintolaillallisen jälkeen ja pian myös yöunet muuttuvat sekavaksi hallusinoinniksi. Mikä ajaton idea! Efektijohtoisen elokuvan trikkikuvat ovat aikaansa nähden hienoja ja mielikuvituksellisia. Tutustumisen arvoinen pieni hupikuvaelma.

Pisteytys: 7/10

The '?' Motorist
Ohjannut Walter R. Booth
Iso-Britannia 1906, 3 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia, ScifiBrittikomediassa sunnuntaiautoilija ajaa talla pohjassa aina avaruuteen asti ja päristelee pitkin Saturnuksen renkaita. Elokuvan vallaton huumori toimii vielä näin satakymmenen vuotta myöhemminkin! Mutta tämän kun katsoo vaikkapa Gravityn (2013) alkupalaksi, niin reilun sadan vuoden aikana tapahtunut kehitys konkretisoituu toden teolla. Efektit eivät tosin vedä vertoja esimerkiksi Georges Mélièsin vielä varhaisemmalle avaruusseikkailulle Matka kuuhun (1902).

Pisteytys: 6/10

Humorous Phases of Funny Faces
Ohjannut J. Stuart Blackton
USA 1906, 3 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Animaatio, Komedia
Pääosissa: J. Stuart Blackton


Humorous Phases of Funny Faces on stop-motionia hyödyntävä animaatio, jossa liitutaululle piirretyt hahmot ryhtyvät elämään omaa elämäänsä. Varhainen animaatioelokuva ei ole erityisen hauska, mutta ideana onkin vitsailun sijaan esitellä kuvien maagista liikettä. Elokuvan ohjaaja J. Stuart Blackton oli keksinyt hyödyntää stop-motion-tekniikkaa jo aiemmassa elokuvassaan The Humpty Dumpty Circus (1898).

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti