torstai 15. joulukuuta 2016

LUUKKU 15: Walt-sedän muistolle

Tänään tulee kuluneeksi 50 vuotta Walt Disneyn kuolemasta. Nimeään kantavan viihdeyhtiön perustajalla on vakaa asemansa elokuvien historiassa ja hän myös pitää hallussaan erästä ennätystä: Walt Disney on voittanut 22 Oscaria ja ehdokkuuksiakin on ollut 59. Suurin osa pysteistä tuli lyhytanimaatioista, mutta joukkoon lukeutuu myös kolme Oscar-kunniapalkintoa. Ensimmäinen jaettiin Mikki Hiiren keksimisen johdosta vuonna 1939, toinen ja kolmas Lumikin (1937) ja Fantasian (1940) ansiosta vuosina 1939 ja 1942.

That sure is swell!
Koska joulukalenterissani olen edennyt aina 1960-luvulle saakka, tässä pieni katsaus siihen, millaisia elokuvia Disney-yhtiö tuona vuosikymmenenä valmisti. Vuosikymmenen aikana syntyi viitisenkymmentä elokuvaa, joista animaatioita oli vain kolme. 1960-lukua ei siis ainakaan määrällisesti voida pitää Disneyn piirrosklassikoiden huippuaikana, mutta ajan muutamat helmet ovat kuitenkin viehättäviä.

One Hundred and One Dalmatians - 101 dalmatialaista (1961)

Television ääressä viihtyvät hauvat joutuvat seikkailuun jazz-sävelten tahdissa. Pitkä aika on vierähtänyt tämän klassikon katselusta, mutta jospa tuon vajeen saisi vaikka joululomalla paikattua. Elokuva jatko-osineen ja uusintaversioineen on taatusti tuonut Disneylle hyvän tilin.A Sword in the Stone - Miekka kivessä (1963)

Kuningas Arthurin legendaan pohjautuva seikkailu on täynnä taikaa. Tämänkin elokuvan olen tainnut katsoa vain kerran ja siitäkin on vuosikausia. Miekka kivessä ei liene Disneyn animaatioklassikoista tunnetuimpia, mutta niinpä vain sillekin on tulossa live-action-uusintaversio joskus tulevaisuudessa.
The Jungle Book - Viidakkokirja (1967)

Katsoin svengaavan ja lempeän Viidakkokirjan reilu vuosi sitten. Tulen vielä palaamaan sen pariin, sillä elokuva löytyy myös 1001-listalta. Viidakkokirjasta ilmestyi tänä vuonna varsin toiminnantäyteiseltä vaikuttava remake, joka pitänee tsekata joskus.
Lopuksi vielä pirtsakka korvamato vuonna 1964 valmistuneesta Disney-elokuvasta Maija Poppanen, joka niin ikään löytyy 1001-listalta. Elokuvassa nähdään myös hieman animaatiota, joka ainakin tämän videon perusteella on tyylillisesti aikakautensa näköistä. Enpä ole tainnut itse katsoa tätä elokuvaa sitten lapsuusaikojen! Jos meno muuttuu joulun alla liian hilpeäksi, niin tässä myös linkki alternative-tulkintaan, Scary Mary -traileriin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti