torstai 1. joulukuuta 2016

LUUKKU 1: Joulun paluu

Ho ho ho, joulukalenteri on palannut! Tällä kertaa kalenterissa on historiallinen teema, sillä aion 23 päivässä käydä läpi elokuvamaailman sattumuksia 110 vuoden ajalta. Käsittelyssä ovat tasavuodet: huomenna matkaamme 110 vuoden taakse vuoteen 1906 ja viivymme siellä pari päivää. Aattoon mennessä ehdimme mainiosti palata kotiin nauttimaan vuoden 2016 antimista. Tänään kuitenkin vielä fiilistelyä viime vuoden jouluähkyn hengessä, sillä pitihän tähänkin vuoteen saada ängettyä joku ennennäkemätön jouluelokuva.


Scrooged - Haamujen kosto
Ohjannut Richard Donner
USA 1988, 101 min.
Komedia, Fantasia
Pääosissa: Bill Murray, Karen Allen, John Glover, Bobcat Goldthwait


Frank Cross (Murray) on tv-kanavan iso kiho ja ilkeä, katkera mies. Joulunpyhien lähestyessä eräs kanavan tv-ohjelma muuttuu todeksi ja Frank joutuu Joulutarinasta tuttujen kummitusten jahtaamaksi. Toinen toistaan kummallisemmat haamut kuljettavat Frank-parkaa ympäri eri aikojen jouluja ja lopulta äkäpussi on kesytetty.

Hölmösti suomennettu Scrooged on jälleen yksi tulkinta Charles Dickensin Joulutarinasta, joskin se saattaa olla kaikista lukuisista versioista erikoisin. Klassikko on tuotu nykyaikaan (tai no tietenkin 80-luvulle) ja se on käännetty moderniin aikaan sopivaan asuun. Idea on ihan hyvä, mutta kokonaisuus jää kuitenkin kauas täysosumasta.

Positiivisia puolia toki löytyy. Nykyaikaistetut hahmot ovat hyviä ja Bill Murray on nappivalinta Scroogen osaan. Samanlainen känkkäränkästä ilopilleriksi -rooli toistui sittemmin esimerkiksi elokuvassa Päiväni murmelina (1993). Komedia on myös raikasta vaihtelua, sillä tätä tarinaa on yleensä kerrottu pikemminkin melodramaattisesti. Harmi kuitenkin, että vitsit ontuvat, eikä juuri mikään saa nauramaan ääneen. Omalaatuinen jouluelokuva, jolle voi suoda yhden katselukerran.

(Ps. Lisää Joulutarina-filmatisointeja täällä.)

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti