keskiviikko 30. marraskuuta 2016

All About Eve - Kaikki Eevasta (1950)

Ohjannut Joseph L. Mankiewicz
USA 1950, 138 min.
Draama
Pääosissa: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm

Peace and quiet is for libraries!
Margo Channing (Davis) on ylistetty Broadway-tähti, jonka ura on yllättäen hiipumassa. Elokuvan tapahtumat alkavat palkintogaalasta, jossa Margo seuraa kitkeränä nuoren Eve Harringtonin (Baxter) vievän hänen valokeilansa. Kaikkien ihailema Eve sentään päätyi teatterilavalle juuri Margon ansiosta, joka hyvää hyvyyttään suostui avustamaan näyttelijänurasta haaveilevaa naista. Himmenevä tähti kuitenkin tietää, ettei uudella tulokkaalla ole pelkkiä puhtaita jauhoja puuterihuiskussaan.

Aikansa suurmenestys Kaikki Eevasta keräsi ennätykselliset 14 Oscar-ehdokkuutta, joista palkinto suotiin peräti kuudessa kategoriassa. Muitakin palkintoja toki tuli, ja viiltävällä huumorilla ryyditettyä draamaa ylistettiin lukuisissa aikalaisarvioissa. Mielipiteet eivät ole juuri muuttuneet vuosikymmenten vaihtuessa, sillä elokuva löytyy edelleen useilta parhaiden elokuvien listoilta. Minä voisin katsoa elokuvan useamman kerran pelkästään Bette Davisin vuoksi, joka on roolissaan huikea. Ironista kyllä, Oscar meni Davisilta sivu suun ja sen saaja oli lähes tyhjästä ilmestynyt Judy Holliday (elokuvasta Eilen syntynyt, 1950). Tuntemattomista tähdistä mainittakoon, että tuolloin vielä täysi nobody Marilyn Monroe nähdään elokuvassa pienessä, mutta valloittavassa sivuroolissa.

Monitasoinen Kaikki Eevasta toimii myös kevyenä trilleriviihteenä, sillä selkäänpuukottaja-Even luikertelu Margon lähipiiriin on hetkittäin jopa hyytävää katsottavaa. Ennen kaikkea elokuvassa kuitenkin tutkiskellaan ajattomia teemoja ihmisyydestä ja rooleista, joita kukin kantaa mukanaan. Elokuvan henkilöt ovat myös moniulotteisia ja inhimillisiä erheineen. Jokaisella on kipeät toiveensa ja myös moraalinsa, jota saattaa hieman venyttää, mikäli on tosi kyseessä. Niinpä tarkastelussa on myös menestys ja sen hinta: mitä kaikkea unelmiensa eteen saa tehdä?

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti